ZDA nadgrajujejo britansko letalsko oporišče Lakenheath

by Urednik

… za namestitev jedrskih bomb B61-12

ZDA nameravajo v Združenem kraljestvu namestiti jedrsko orožje 15 let zatem, ko so ga umaknile iz te države, zato ameriške letalske sile posodabljajo letalsko bazo britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF) Lakenheath v angleški grofiji Suffolk, kjer bodo posebna skladišča, navaja britanski tisk.

Ameriško jedrsko orožje je bilo v Združenem kraljestvu do leta 2008, nato pa so ga umaknili zaradi “zmanjšanja tveganja jedrske vojne”. Zdaj, 15 let pozneje, se jedrsko orožje vrača v Britanijo kot odgovor na namestitev ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Sicer Pentagon teh načrtov ni potrdil, a jih tudi ni ovrgel.

“(…) Glede na naše stališče ne razkrivamo podrobnosti o ameriških jedrskih silah, vključno z njihovim baziranjem. Politika ZDA ni potrditi ali zanikati prisotnosti ali odsotnosti jedrskega orožja kjerkoli,” je ob tem povedla uradna predstavnica ameriškega ministrstva za obrambo Sabrina Singh.

Lokacije jedrskih bomb B-61 v Evropi


Do danes so ZDA v Evropi namestile približno 150 ameriških jedrskih bomb B-61, ki jih trenutno nadgrajujejo na raven B61-12. Posebna skladišča se nahajajo v Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in v Turčiji. Zdaj se jim bo pridružila Velika Britanija.

Letalsko bazo RAF Lakenheath uporabljajo ameriške letalske sile že dolgo časa, uporablja jih 48. lovski polk ameriških letalskih sil, sestavljajo pa ga 492-, 493-, 494- in 495- eskadrilja, ki uporabljajo lovske bombnike F-15E strike eagle. Konec tega leta bodo dve eskadrilji letal F-15 zamenjali z letali F-35, ki so certificirani nosilci jedrskega orožja, vključno z bombami B61-12.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia, YouTube

Povezani članki