ZDA v Nemčijo pošiljajo 12 “letečih tankov” – jurišnih letal A-10

by Urednik

“PONOVNO ROJSTVO” LETAL ZA TESNO ZRAČNO PODPORO A-10 THUNDERBOLT II

Potem ko je bilo v Minsku iz srede na četrtek 12. Februarja 2015 ponoči dogovorjeno novo premirje med Ukrajino in pro-ruskimi separatisti ter je Zahod zagrozil z novimi sankcijami proti Rusiji, če ta ne bo spoštovala dogovorov, so ZDA sporočile, da v Nemčijo pošiljajo 12 jurišnih letal A-10 thunderbolt II.

300 pripadnikov Ameriške vojske iz letalske baze Davis-Monthan v Arizoni naj bi se, skupaj z 12-imi letali A-10 warthog, že od ponedeljka pripravljajo na odhod V Evropo. Preselitev ameriških enot prihaja v ključnem času za Evropo, ko ruska letala opravljajo polete blizu Natovega zračnega prostora, vse skupaj pa spominja na čase hladne vojne.

“Leteči tanki” A-10 thunderbolt II so bili zasnovani ravno v času hladne vojne z namenom, da v morebitnem spopadu uničijo ruske tanke na ozemlju Evrope. Ameriške letalske sile bodo 12 bojnih letal A-10 preselile v nemško zračno bazo Spangdahlem, na zahodu Nemčije ob meji z Luksemburgom, v podporo operaciji Atlantic Resolve pod vodstvom ZDA. Američani želijo z namestitvijo jurišnikov A-10 izkazati svojo zavezanost k varnosti in stabilnosti v Evropi ter na ta način pomagati državam zveze Nato ob širjenju ruske vojaško prisotnost na pragu alianse. Ameriška letala A-10 thunderbolt II, ki slovijo po izjemni sposobnosti iskanja in uničevanja oklepnikov, se bodo uporabljala tudi v državah bližje meji z Rusijo.

Od skorajšnje upokojitve A-10 do uporabe v Iraku, Evropi

V zadnjih mesecih se je v Pentagonu zgodil izredno zanimiv preobrat, saj so sprva že hoteli upokojiti vsa bojna letala A-10, predvsem zaradi pomanjkanja denarja in na račun novih lovcev F-35. S poslabšanjem razmer na Bližnjem vzhodu, pa so le našli nova sredstva in poslali letalnike A-10 v boj s kopenskimi vozili Islamske države v Iraku. Kot kaže zdaj, pa bi ta letala, ki se jih je prijel tudi vzdevek “leteči tanki”, lahko uporabili tudi ob morebitnem posredovanju proti Rusiji oz. pro-ruskim separatistom.

Poveljniki Ameriških letalskih sil (USAF) so si želeli končati 40-letno uporabo jurišnih letal A-10 in tako sprostiti sredstva za svoje nove lovce F-35, prihranili bi 4,2 milijarde dolarjev na leto. Ob tem pa poudarjajo tudi, da je podatki dokazujejo, da je bilo “letalo A-10 spoznano za krivega” največjega števila ameriških vojakov in civilistov v prijateljskem ognju od leta 2001.

Po podatkih USAF-a je zaradi prijateljskega ognja letal A-10 v tem času umrlo 10 vojakov in 35 civilistov v bojih v Iraku in Afganistanu, kar je dvakrat več kot pri kateremkoli drugem letalu.

Projekt o vladnega nadzora je ovrgel te podatke Ameriških letalskih sil kot razlog za upokojitev A-10, z obrazložitvijo, da so ti statistični podatki nalašč prikazani v škodo “letečih tankov”. Ob tem so dodali tudi, da je trpežnost letal A-10 kar petkrat do sedemkrat večja pri teh letalih, kot pri preostalih, ki so jih uporabljali v spopadih na Bližnjem vzhodu.

“Noben letalnik, ki izvaja misije zračne podpore zraka, kjer na majhnem območju delujejo tako prijateljske kot sovražne sile,  ni imun na prijateljski ogenj. Toda naša kopenske čete bodo lahko povedale, da so edinstvene zmogljivosti tesne zračne podpore (CAS) letal  A-10 rešile na stotine ameriških življenj, “je dejal senator Kelly Ayotte, dolgoletni zagovornik letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Airplanepictures, USAF

SORODNE NOVICE:

“Uničevalci tankov” A-10 thunderbolt II napoteni v Irak za boj proti ISIS-u

Ameriške letalske sile so v Irak napotile jurišna letala Fairchild Republic A-10 thunderbolt II, kjer bodo sodelovali v vojaškem posredovanju proti pripadnikom Islamske države (ISIS).

VIDEO: Nizki preleti vojaškega letala A-10 thunderbolt II

Izjemen videoposnetek ameriškega jurišnega bojnega letala Fairchild Republic A-10 thunderbolt II med nizkimi preleti nad ameriško stepo ob uporabi raket in gatlinovega topa GAU-8.

Povezani članki