ZDA z vohunskim letalom U-2 iščejo razbitine japonskega F-35

by Urednik

AMERIČANE STRAH, DA “STEALTH” LOVCA F-35 NAJDE KITAJSKA ALI RUSIJA

Potem ko je 9. aprila v Tihi ocean blizu japonskega otoka Honšu strmoglavil japonski lovec 5. generacije F-35, že nekaj dni potekajo velike iskalne akcije, tako za pilotom, kot tudi za razbitinami letala, saj ne želijo da jih najde Kitajska ali Rusija.

Lovec F-35 iz flote Japonskih letalskih sil je strmoglavil med skupinskim nočnim poletom štirih letal tega tipa. Letalo so na radarskih zaslonih zabeležili 9. aprila okoli 19:27 po lokalnem času, izginil pa je približno 73 morskih milj (135 km) vzhodno od letalske baze Misawa.

Japonske obrambne sile in japonska obalna straža že nekaj dni v Tihem oceanu iščejo pilota ter razbitine lovca 5. generacije F-35. Pri tem jim intenzivno pomagajo tudi ZDA, tako z najsodobnejšimi mornariškimi patruljnimi letali P-8 orion in vohunskimi U-2, saj obstaja bojazen, da bi se lahko do razbitin letala in “stealth” tehnologije dokopala Kitajska ali Rusija, poročajo ameriški mediji.

Vojaški analitiki špekulirajo, da bi obe državi lahko uporabili svoje napredne podmornice, da bi preiskale morsko dno in z njimi poiskali letalo, da bi se dokopali do koristne tehnologije.

Manjše dele letala so že našli, po nekaterih informacijah le del repa, medtem ko trup letala in motor (!), kot tudi pilota, še vedno iščejo.

Nesreča F-35 na Pacifiku je prva takšna priložnost za Rusijo in Kitajsko, da pridobita tehnologijo tega letala, saj je doslej (v 12-ih letih po prvem poletu) le eno letalo F-35 strmoglavilo in še to na ameriških tleh.

Japonska je po strmoglavljenju prizemljila celotno floto (zaenkrat 12 od skupaj 147 naročenih) lovcev F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki