Američani načrtujejo oborožitev konvertiplanov V-22 osprey

by Urednik

OBOROŽEN KONVERTIPLAN BO NADOMESTIL HELIKOPTERJE IN OKLEPNA VOZILA ZA PODPORO

Ameriške letalske sile za posebne operacije in Ameriški marinci razmišljajo o razvoju oborožene različice konvertiplana Bell-Boeing V- 22 osprey. Medtem ko je koncept še vedno v povojih , razmišljajo da bi letalnik V-22 opremili z vodenimi raketami, mitraljezi, topovi in tudi laserskim orožjem.

Zaradi konfiguracije konvertiplana Bell-Boeing V- 22 osprey, ki ima ob straneh dva premikajoča se 12-metrska rotorja, pa so namestitve orožja možne le pod trupom in v sprednjem ter zadnjem delu.

Ameriške letalske sile za posebne operacije (AFSOC – U.S. Air Force Special Operational Command) bi z oboroženimi CV-22B osprey pridobile predvsem ognjeno podporo med operacijami padalskih enot in izvidnice. Ameriški marinci (USMC – U.S. Marine Corps) želijo svoje konvertiplane MV-22B osprey uporabiti za ognjeno podporo marincem. Uporabljali bi jih lahko tudi na letalonosilkah in nosilkah za helikopterje. Z oborožitvijo ospreyev tako ne bi več potrebovali bojnih helikopterjev Bell AH-1 cobra, ki jih marinci uporabljajo za ognjeno odporo na bojišču. Z ospreyi že sedaj lahko prepeljali tudi več vojakov, kot s helikopterji  CH-46E sea knight in CH-53D sea stallion, poleg tega pa imajo večji dolet in višje hitrosti.

Ameriška kopenska vojska že sedaj uporablja 32 konvertiplanov MV-22 osprey oboroženih z oborožitvenim sistemom IDWS (Interim Defense Weapon Systems) podjetja BAE Systems. Sistem je sestavljen iz senzorja, ki je nameščen na prednjem delu konvertiplana, in v vse smeri vrtljivega mitraljeza GAU-17 kalibra 7.62 mm, ki je nameščen pod srednjim delom trupa (slika spodaj).

Konvertiplan V-22 osprey oborožen s sistemom IDWS

Ameriška vojska uporablja vsaj 160 konvertiplanov V-22 osprey v različicah MV, CV, medtem ko različic EV(elektronski nadzor), HV(iskanje in reševanje) in SV(protipodmorniško bojevanje) še niso naročili. Izrael čaka na 6 konvertiplanov  V-22,  Japonska pa jih je naročila 17. Cena ospreya se giblje okoli 70 milijonov USD.

Februarja 2011 so konvertiplani osprey (RO 5/2009) 264. srednje helikopterske (rotorsko-propelerske) eskadrilje mornariške pehote ZDA (Marine Medium Tiltrotor Squadron 264, VMM-264), ki deluje v oporišču Camp Bastion v afganistanski provinci Helmand, dodali svoj delež k naletu omenjenega letalnika in skupaj z drugimi operativnimi enotami, opremljenimi z V-22 skupaj naleteli 100.000 ur.

Konvertiplan V-22 osprey med nočnim vzletom

V operativni uporabi Ameriških letalskih sil (USAF – United States Air Force) in Korpusa mornariške pehote (USMC – United States Marine Corps) že čez 160 konvertiplanov V-22 osprey, skupaj pa so jih ameriške oborožene sile zaenkrat naročile okoli 458. Od tega 360 za mornariško pehoto (MV-22), 50 za Specialne sile ameriških letalskih sil (CV-22) in 48 za mornarico (HV-22). Med dosedanjo uporabo so se izkazali za zelo uporabne letalnike, kar pa sploh ni presenetljivo, saj združujejo zmogljivosti klasičnih propelerskih letal in helikopterjev.

Pripravil: A. Knific, Drago Dakič Prelc, foto: Army Photos

Konvertiplan V-22 osprey z zloženima rotorjema

Povezani članki