Bodo Nizozemski lovci F-35 nosili jedrsko oborožitev?

by Urednik

NIZOZEMSKA VLADA PREDLAGA MOŽNOST OBOROŽITVE NOVIH LOVCEV F-35 Z JEDRSKIM OROŽJEM

Nizozemska vlada je parlamentu ponovno predstavila možnost, da bi Nizozemske letalske sile lahko svoje nove lovce 5. generacije oborožile z jedrskim orožjem.

V pismu spodnjemu domu nizozemskega parlamenta sta obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert in minister za zunanje zadeve Frans Timmermans zapisala, da bodo nizozemski lovci F-35 JSF (Joint Strike Fighter) lahko oboroženi z jedrskim orožjem, so poročali nizozemski mediji v torek 14. januarja 2014.

Zanimivo pa je, da je lani večina spodnjega doma nizozemskega parlamenta podprla predlog ene izmed strank, da lovci F -35 ne bodo smeli opravljati jedrskih napadov.

Po mnenju obeh ministrov pa Nizozemska kot članica pakta NATO in lahko vloži zahtevo za soglasje pri preostalih državah za napad z jedrskim orožjem.

Nizozemska vlada sicer ne podpira enostranske odločitve (le Nizozemske) o jedrskem napadu, ker naj to ne bi bila primerna poteza glede na zavezniške obveznosti in ” bi spodkopala verodostojnost in položaj Nizozemske.”

Lovca F-35

Nizozemska je v septembru napovedala, da namerava kupiti 37 lovcev F-35, s katerimi bodo nadomestili lovce F-16. Pogodba za bojnih letal naj bi bila podpisana v letu 2015. Nizozemska je tudi že kupila eno letalo F-35, ki pa je stacionirano v ZDA in namenjeno šolanju pilotov.

Nizozemske letalske sile namreč že šolajo svoje pilote za letenje z lovci F-35 v ZDA. Tako je major Laurens Jan Vijge 18. decembra 2013 postal prvi nizozemski pilot, ki je poletel z lovcem F- 35 iz letalske baze Eglin na Floridi, kar si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prvi polet nizozemskega pilota z lovcem F-35

Povezani članki