Češka bo kupovala nove helikopterje na Zahodu

by Urednik

ČEŠKA VOJSKA BO V NASLEDNJIH LETIH DOBILA VEČ DESET NOVIH HELIKOPTERJEV

Češko obrambno ministrstvo  je sprejelo odločitev  o nabavi nekaj ducatov namesto samo 12 sprva načrtovanih helikopterjev. Odločite v je sporočil namestnik obrambnega ministra Češke Republike Daniel Kostoval.

Kot je zatrdil, je nabava 12 helikopterjev zgolj začetek in prva faza nabave novih helikopterjev. Tako bo Češka postopoma zamenjala sedanjo rusko (sovjetsko) floto helikopterjev MI-8/ 17 in Mi-24 s helikopterji, izdelanimi v državah, članicah zveze NATO.

Konec junija 2015 je češko obrambno ministrstvo  poslalo povabilo k oddaji ponudb proizvajalcem iz ZDA, Francije in Italije. Med potencialnimi dobavitelji sta tako ameriška proizvajalca helikopterjev Bell in Sikorsky, evropska Airbus Helicopters in AgustaWestland.

Potencialni zmagovalci bodo potem oddali prvo ponudbo sredi septembra 2015, so povedali na češkem obrambnem ministrstvu. Prvi helikopterji iz sklopa teh dobav naj bi bili na Češkem potemtakem v obdobju 2017-2018. Češki izvedenci navajajo, da naj bi za posamezen helikopter namenili med 10 in 22 milijoni dolarjev.

Nabava helikopterjev sodi v obsežnejši načrt posodabljanja opreme in oborožitve Češke vojske, ki želi zamenjati sovjetsko opremo in oborožitev ter tako izboljšati kooperativnost z vojaško opremo, ki jo uporabljajo zahodne članice pakta Nato. Prav tako naj bi v sklopu modernizacije na zahodu nabavili nove 3D radarje s katerimi bodo zamenjali tovrstno opremo sovjetskega izvora.

Medtem ko bodo sovjetske helikopterje zamenjali z novimi, Čehi načrtujejo tudi posodobitev vojaških helikopterjev W-3 sokol poljskega proizvajalca PZL – Swidnik, ki je zdaj poljski poddobatitelj italijansko-britanskega proizvajalca AgustaWestland.

Češke letalske sile (České letectvo) imajo v svoji floti 2 večnamenska helikopterja Mi-2, 27 večnamenskih Mi-8/17, 17 bojnih helikopterjev Mi-24/35 in 10 večnamenskih helikopterjev W-3 sokol.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Češka vojska kupuje večnamenske helikopterje

Češka vojska želi z novimi večnamenskimi helikopterji zamenjati zastarelo floto helikopterjev Mil Mi-24/35 hind in PZL W-3 sokol.

Flota čeških helikopterjev Mil odvisna od ruskih rezervnih delov

Češke letalske sile se bojijo, da bi v primeru ruskega odgovora na sankcije Evropske unije (EU), morali prizemljiti svojo floto helikopterjev sovjetskega izvora Mi-35 in Mi-8/17.

Povezani članki