Flota čeških helikopterjev Mil odvisna od ruskih rezervnih delov

by Urednik

BODO RUSI PRIZEMLJILI ČEŠKE VOJAŠKE HELIKOPTERJE MI-35 IN MI-8/17

Češke letalske sile se bojijo, da bi v primeru ruskega odgovora na sankcije Evropske unije (EU), morali prizemljiti svojo floto helikopterjev (ruskega/sovjetskega izvora). Flota čeških vojaških helikopterjev je namreč sestavljena večinoma iz različnih modelov ruskega proizvajalca Mil in je povsem odvisna od dobave rezervnih delov iz Rusije.

Generalštab Češke vojske zato že razvija krizni scenarij v primeru prekinitve dobave ruskih delov za vojaške helikopterje. Češka vojska ima v svoji floti 16 posodobljenih transportnih helikopterjev MI-171Sh, 5  Mi-17,4 Mi-8S/P in 12 (17) bojnih helikopterjev Mi-35 (različica Mi-24, upokojiti jih nameravajo leta 2018) ter 10 poljskih PZL W-3A sokol, od katerih je izpravnih le polovica.

Če bi Rusija ustavila dobavo rezervnih delov, bi trenutne zaloge zadoščale le za nekaj mesecev, nato pa bi bila Češka odvisna od pomoči držav, ki tudi uporabljajo te ruske modele helikopterjev. V skrajnem primeru bi se flota helikopterjev močno zmanjšala, preostali del pa uporabila za dele.

Češka vojska uporablja tudi drugo vojaško opremo ruskega izvora – med drugim tudi glavne bojne tanke T-72. Vendar pa težav z njihovimi rezervnimi deli ne bodo imeli, saj so jih 30 pred leti že nadgradila češka podjetja v različico T-72M4CZ, preostalih 90 različice T-72M1 pa je v rezervi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop češkega helikopterja Mi-35 na Madžarskem

Povezani članki