Kitajska najboljši “prodajalec” lovca F-35

by Urednik

AZIJSKE DRŽAVE SE ZANIMAJO ZA LOVCE F-35, ITALIJA RAZMIŠLJA O ZMANJŠANJU NAROČILA, NEMČIJA NE BO VEČ NAROČALA EUROFIGHTERJEV

V zadnjem tednu so v letalskem svetu odjeknile novice o velikem zanimanju azijsko-pacifiških držav za lovca F-35, na drugi strani pa želi Italija prepoloviti naročilo, Nemčija pa se dokončno odpoveduje naročilu zadnjega paketa lovcev Eurofighter typhoon.

Čeprav se ameriško podjetje Lockheed Martin sooča z veliki težavami pri razvoju in proizvodnji lovca 5. generacije F-35 JSF (Joint Strike Fighter), pa za to bojno letalo v azijsko-pacifiški regiji vlada vse večje povpraševanje, poročajo ameriški mediji. Za velik interes za lovca F-35 je kriva predvsem vse večja vojaška moč Kitajske, zato postajajo Avstralija, Japonska, Singapur, Južna Koreja in Tajvan vse bolj resni kupci.

Ameriška revija Defense News je celo zapisala, da je Kitajska “najboljši prodajalec lovcev F -35 v Aziji.” Kitajske letalske sile imajo poleg ruskih Suhojev Su-27 in Su-30, tudi njune domače različice J-11 in J-15 (palubni lovec), lovca J-10, pospešeno pa razvijajo svoje lastno letalo 5. generacije J-20 chengdu.

Na drugi strani pa se Italija (in še nekatere evropske države) nagiba k zmanjšanju števila naročenih lovcev F-35 in k povečanju nakupa cenejšega evropskega lovca Eurofighter typhoon.

Tako naj bi italijanski poslanci že kmalu odločali o prepolovitvi sedanjega naročila lovcev F-35 JSF iz 90 na 45 letal, sprva pa so jih načrtovali 131. Italijanski viri so zapisali, da bi lahko bil predlog pripravljen že ta mesec. Vsekakor bi to pomenilo nov šok za projekt F-35 JSF, katerega del je tudi Italija. S to odločitvijo bi Italija privarčevala kar veliko denarja, vsaj en del pa bi lahko porabili za nakup dodatnih lovcev Eurofighter typhoon. Trenutno imajo Italijanske letalske sile v svoji floti 75 typhoonov, 21 pa jih še čakajo.

Lovec Eurofighter typhoon

Medtem pa se je Nemčija odpovedala dobavi  zadnjih 37-ih lovcev Eurofighter typhon. Odločitev nemškega parlamentarnega odbora za obrambo o (ne)naročilu še zadnjih 37-ih typhoonov je včeraj sporočil namestnik obrambnega ministra Stephane Beemelmans. Nemčija je sprva načrtovala nakup 180-ih lovcev Eurofighter typhoon, pogodbe pa so podpisali za 143 letal. To pomeni, da zadnje pogodbe za zadnjih 37 sploh ne bodo podpisali. Nemške letalske sile naj bi imele trenutno v uporabi že 112 lovcev.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Photos

VIDEO: Lovec F-35 JSF in Eurofighter typhoon

Povezani članki