Ameriški presežni oklepniki MRAP tudi za Slovenijo

by Urednik

ALI: zakaj rabimo sedem protiminsko in proti-IED zaščitenih vozil MRAP?

   Po poročanju RTVSLO bo Slovenija od ZDA v dar dobila 7 oklepnih vozil s protiminsko zaščito (MRAP) cougar cat II JERRV (6×6), ki jih je Ameriška vojska uporabljala v Afganistanu. Za njihovo dobavo (prevoz in davek) bo Slovenija odštela dobrih 700.000 evrov…

Kdo je odobril nabavo sedmih oklepnikov MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) cougar cat II JERRV (6×6) za Slovensko vojsko, ostaja vprašanje. Dvomimo, da sedanja sestava vlade. Dejstvo je, da so – po mnenju naših izvedencev  za oklepno orožje – ta vozila  za našo vojsko – predvsem pa za obrambo – omejeno uporabna. Na videz zastonj dobava (končni stroški niso znani) – prevoz teh v Afganistanu rabljenih vozil je ocenjen na približno 360.00  evrov – ob tem pa  še skoraj dodatnih toliko za DDV (ki si ga prestavimo iz levega žepa v desni žep istih hlač), vprašljiva pa je tudi iztrošenost teh vozil, predvsem pa »raztegovanje« logistike za vzdrževanje novih tipov motorjev in menjalnikov, katerih servisi so v Avstriji in Nemčiji. Morda gre, tako razmišljajo nekateri, ki so tem poslom blizu, tudi za uslugo Slovenije ZDA, kajti stroški prevoza padejo na nas, Američani pa se tega stroška znebijo… Na videz pa nam delajo pri tem poslu uslugo ZDA. Vozil tipa MRAP je na voljo več kot 15.000, večino jih bodo pokupile zalivske države, medtem ko se jih evropske otepajo na vse načine otepajo…, Hrvaška pa jih je pred nedavnim dobila 212, o tem pa smo več pisali v spodnjih sorodnih novicah.

Oklepniki MRAP so bili izdelani in namenjeni za vojskovanje v precej drugačnih razmerah in potrebah, kot so denimo za obrambo Slovenije. Gre za tipična specializirana vozila, »otroke« asimetričnega vojskovanja (s katerimi Američani po zaključku afganistanske mirovne misije nimajo kaj početi), ko se šibkejša stran z vsemi sredstvi upira in napada močnejšo stran: z minami, improviziranimi eksplozivnimi sredstvi ipd…, čemur so prilagodili vozila MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Zelo sporna točka je namreč višina teh vozil in posledično izjemno visoko težišče, kar je še posebej neugodno za naš teren: vozila so delana izključno za ravne in utrjene ceste, nikakor pa ne za pretežno planinsko državo… in na misije v tujino menda Slovenska vojska ne gre več!

Oklepna vozila s protiminsko zaščito – MRAP

Minsko obstojna, zaščitena pred napadi iz zase, bi nekako označili vozila MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) imajo svoj izvor v sedemdesetih letih,ko je še obstajala danes večini že ne(po)znana afriška država Rodezija, katere takratni beli oblastniki (manjšina) so se bojevali proti večini. To se je dogajalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Dobre rodezijske izkušnje z uporabo teh vozil so potem povzeli Južnoafričani z enakimi problemi. Južnoafriško podjetje je potem razvilo in izdelalo oklepno bojno vozilo casspir, slednje pa je navdihnilo Američane in njihov program MRAP. V obdobju od 2007 do 2012 so Američani nad 13.000 teh vozil uporabljali v vojnah v Iraku in Afganistanu.

Značilnost tega oklepnika je t.i. dno vozila V oblike, ki odbija – usmerja eksplozijo minskih in drugih (improviziranih) eksplozivnih sredstev vstran. Ta vozila tehtajo me 14 in 18 t, njihova cena pa se giblje, odvisno od ob oborožitve in stopnje zaščite ter opremljenosti, med pol in milijonom dolarjev (pa tudi več).

Konkretno vozilo MRAP cougar je zasnovala britansko-ameriška konstruktorska ekipa v letu 2004 za potrebe Korpusa mornariške pehote ZDA. Proizvaja jih General Dynamics Land Systems. Do leta 2012 so ZDA za nabavo skupaj 27.000 vozil MRAP porabile 50 milijard dolarjev. Zaradi tako visoke cene je bil celoten program MPRAP deležen velikih kritik, vozilom pa očitajo še logistične probleme za uporabo v prihodnosti, veliko porabo goriva, visoko težišče, pa pomanjkljivosti za naloge bojevanja proti vstajniškim skupinam…

Pripravil: B. Knific, foto: US Army, Military Photos

SORODNE NOVICE:

Hrvaška vojska prejela še preostala vozila MRAP

V hrvaško pristanišče Rijeka so pred dnevi z ladjo prispela še preostala protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) – gre za 162 oklepnikov Oshkosh M-ATV 4×4.

Ameriška donacija Hrvaški: 212 oklepnih vozil MRAP

Hrvaška vojska bo uporabljala tri tipe kolesnih oklepnih vozil z izboljšano balistično in protiminsko zaščito MRAP.

ZDA iščejo nov dom za 13.000 MRAP-ov

Ameriška vojska zaradi nižanja stroškov in presežka protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP išče rešitev v prodaji teh vozil oz. razgradnji.

ZDA iščejo rešitev za odvečna oklepna vozila v Afganistanu

Ameriška vojska se že nekaj mesecev ubada s težavo kam z odvečnimi oklepnimi vozili, ki jih uporabljajo v Afganistanu – jih bodo prodali ali uničili?

VIDEO: MRAP cougar cat II 6×6

Povezani članki