Hrvaška vojska prejela še preostala vozila MRAP

by Urednik

212 poklonjenih ameriških protiminsko zaščitenih vozil MRAP že na Hrvaškem

V hrvaško pristanišče Rijeka so pred dnevi z ladjo prispela še preostala protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) – gre za 162 oklepnikov Oshkosh M-ATV 4×4 (bojna terenska vozila). Pred tem je Hrvaška vojska že prejela 30 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4 (za logistične naloge) in 20 oklepnih vozil BAE RG-33 HAGA 6×6 (sanitetno vozilo).

Zadnje od skupaj 212 vozil s protiminsko in proti IED (improvizirane eksplozivne naprave) zaščito – MRAP M-ATV, ki jih je Hrvaški poklonila vlada ZDA je pred dnevi prispelo v reško luko. To je bila zadnja in največja pošiljka od skupaj treh, v kateri je bilo 162 vozil, poroča hrvaški spletni portal OBRIS. Vozila bodo razporedili v enote Hrvaške kopenske vojske, Poveljstva za podporo in enoto za specialno delovanje.

Po izkrcanju v reški luki so vozila MRAP M-ATV pretovorili na železniške vagone in jih prepeljali v zagrebški remontni zavod, kjer jih bodo servisirali in prebarvali v kamuflažne barve Hrvaške vojske.

ZDA so poklonile vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), ki so jih uporabljale enote ameriške vojske v Afganistanu, kjer se mirovna operacija ISAF zaključuje. Za delovanje najprej v Iraku in zatem v Afganistanu so oborožene sile ZDA nabavile skupaj približno 25.000 vozil MRAP, bojno uporabo jih je preživelo nad 16.000. Polovico teh vozilo bodo ZDA zadržale za svoje potrebe, za preostala pa menijo, da jih ne potrebujejo več.

Pripravil: B. Knific, foto: Novilist

SORODNE NOVICE:

Na Hrvaško “priplulo” 20 MRAP vozil RG-33 HAGA

V Hrvaško pristanišče na Reki je z ladjo priplula druga serija protiminsko zaščitenih oklepnih vozil MRAP RG-33 HAGA, ki so namenjena za medicinsko evakuacijo vojakov z bojišča.

FOTO: Nova vozila MRAP maxxpro v hrvaški kamuflaži

Na Jarunu pri Zagrebu so javnosti pokazali tudi najnovejša protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP) Navistar maxxpro v barvah Hrvaške vojske.

Povezani članki