Avstrija in Belgija bosta nadgradili transportne oklepnike pandur 6×6

by Urednik

OKLEPNIKI PANDUR I 6X6 (V SLO: VALUK) BODO DOBILI NOVO BALISTIČNO ZAŠČITO

Belgijska in Avstrijska vojska sta združili moči pri skupni nadgradnji  Steyerjevih šestkolesnih oklepnih pehotnih vozil pandur I. Po skupnem programu nadgradnje bo RUAG Defence nadgradil okoli 60 belgijskih in 59 avstrijskih oklepnikov pandur I, v  prvi vrsti pa bodo izboljšali balistično zaščito. Obe državi imata v uporabi po pet različnih verzij pandurjev I.

Po informacijah proizvajalca bodo v Avstrijski vojski sami integrirali novosti vozilom, medtem ko bodo za potrebe Belgijske vojske posodobitev po pogodbi opravili v podjetju RUAG Defense. Na vozila bodo vgradili Ruagovo pasivno protiminsko zaščito Mine-Pro in stransko pasivno zaščito proti improviziranim eksplozivnim napravam SodePro-Ke-IED

Potem ko smo že v marcu 2015 poročali, da so se v Avstrijski vojski odločili na oklepnike pandur 6×6 namestiti daljinsko vodeno oborožitveno postajo z mitraljezom kalibra 12,7mm izraelskega proizvajalca Elbit Systems, imajo očitno v načrtu popolno modernizacijo teh vozil.

Pehotno oklepno vozilo Steyr pandur I 6×6

V 1980-ih je zasebno avstrijsko podjetje Steyr-Daimler-Puch začelo razvoj oklepnega pehotnega vozila pandur 6×6, do konca leta 1985 pa so predstavili prva dva prototipa. Avstrijska vojska je nato leta 1994 oddala naročilo za 71 oklepnikov pandur 6×6, Belgija pa je kupila licenco za proizvodnjo (podobno kot slovensko podjetje Sistemska Tehnika) in izdelala 60 oklepnikov. Oklepnike pandur 6×6 za Kuvajt (70) in ZDA (50) pa je izdelalo ameriško podjetje AV Technology International (del General Dynamicsa, ki je sedaj lastnik Steyr-Daimler-Puch). Slovensko podjetje Sistemska Tehnika je za potrebe Slovenske vojske izdelalo 85 lahkih kolesnih oklepnih vozil (LKOV) valuk.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Avstrijska vojska dobila nadgrajene oklepnike pandur 6×6

Avstrijska vojska je prejela prve posodobljene različice oklepnih pehotnih vozil pandur 6×6, na katere so namestili daljinsko vodeno oborožitveno postajo z mitraljezom kalibra 12,7mm.

Na pomoč priskočilo 500 pripadnikov Slovenske vojske

Ministrstvo za obrambo republike Slovenije je sporočilo, da danes pri odpravljanju posledic ledene ujme sodeluje 500 pripadnikov Slovenske vojske s potrebnimi pripomočki.

Povezani članki