VIDEO: Avstrijska vojska dobila nadgrajene oklepnike pandur 6×6

by Urednik

NOVA OBOROŽITVENA POSTAJA ZA AVSTRIJSKE OKLEPNIKE PANDUR 6X6

17. pehotni bataljon Avstrijske vojske je v petek 13. marca 2015 prejel prva tri vozila (nove) posodobljene različice oklepnih pehotnih vozil pandur 6×6, na katere so namestili daljinsko vodeno oborožitveno postajo z mitraljezom kalibra 12,7mm.

Avstrijsko obrambno ministrstvo pričakuje, da bodo do konca leta prejeli 20 posodobljenih oklepnikov pandur I, preostale pa nadgradili do konca leta 2017, za to pa bodo namenili 23 milijonov evrov. Že leta 2011 je izraelsko podjetje Elbit Systems poročalo o podpisu pogodbe v vrednosti ​​okoli 10 milijonov USD z neimenovano evropske vojsko za dobavo 12.7mm LWS za oklepnike pandur I.

Nova daljinsko vodena oborožitvena postaja omogoča strelcu upravljanje orožja iz vozila in zmanjšuje izpostavljenost. Oborožitveno postajo sestavlja iz sofisticiran stolp s sodobnim elektro-optičnim sistemom, ki omogoča upravljanje iz notranjosti vozila z visoko stopnjo natančnosti. Poleg mitraljeza kalibra 12,7mm ima nova oborožitvena postaja oklepnika pandur še laserski daljinomer in metalce (dimnih) granat, kot tudi dnevne in nočne kamere.

Oklepno pehotno vozilo pandur 6×6 je v 1980-ih razvilo zasebno avstrijsko podjetje Steyr-Daimler-Puch, prva dva prototipa pa so predstavili konec leta 1985. Leta 1994 je Avstrijska vojska oddala naročilo za 71 oklepnikov pandur, Belgija je po licenci izdelala 60 oklepnikov, oklepnike pandur 6×6 za Kuvajt (70) in ZDA (50) je izdelalo ameriško podjetje AV Technology International (del General Dynamicsa, sedaj lastnika Steyr-Daimler-Puch), slovensko podjetje Sistemska Tehnika pa je za potrebe Slovenske vojske izdelalo 85 lahkih kolesnih oklepnih vozil (LKOV) valuk.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundesheer, Military Photos

VIDEO: Avstrijska vojska dobila nadgrajene oklepnike pandur 6×6

oklep-na-slovenskem

Povezani članki