Bo Ukrajina preko Litve dobila ameriške tanke M1 abrams?

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA BO PREJELA TUDI UBOJNO VOJAŠKO OPREMO

Potem ko je Litva v začetku novembra 2014 obljubila vojaško pomoč Ukrajini, so se konec meseca sestavili voditelji obeh držav in se dogovarjali o sodelovanju na vojaško-tehničnem področju in pošiljkah vojaške opreme za Ukrajinsko vojsko, ki bi pripomoglo tudi v spopadih s separatisti. Litovska dobava orožja pa je posebej zanimiva zaradi tega, ker naj bi bilo vanjo vključeno tudi ubojno orožje.

Do sedaj so članice zveze NATO, vključno z ZDA, obljubile oz. tudi že dobavile Ukrajinski vojski le neubojno vojaško opremo. Ob tem se seveda postavi vprašanje kakšno orožje lahko dobavi Litva, ko pa ne proizvaja vojaške opreme. Čeprav se po sestanku litovske predsednice Dalie Grybauskaite in ukrajinskega predsednika Petra Poroshenka ni jasno oznanilo s katerim orožjem bo baltska država pomagala Ukrajini, pa so na dan prišle informacije, da naj bi šlo tudi za glavne bojne tanke.

Informacija se na prvi pogled zdi nemogoča, saj Litvanska vojska v svoji oborožitvi sploh nima tankov, ima le 210 ameriških goseničnih oklepnih vozil M113 in  10 sovjetskih amfibijskih goseničarjev MT-LB. Več neimenovanih virov iz litovskega vrha naj bi namreč sporočilo, da bodo Ukrajinsko vojsko opremili z ameriškimi tanki M1A1 abrams, ki jih bodo oz so jih ZDA ob umiku iz Afganistana podarile Litvi. Ameriška vojska je svoje glavne bojne tanke M1A1 abrams v Baltske države pripeljala z vlakom, kot vse kaže pa bodo pot nadaljevali v Ukrajino.

Seveda se ob tem poraja vprašanje, če bo do tega res prišlo, ali je to odločitev izključno Litve, ki se s sosednjima baltskima državama in Poljsko boji ruske invazije, ali za vsem skupaj stojijo ZDA.

Po drugi strani pa se pojavljajo namigi, da naj bi do takšne odločitve (o dobavi tankov M1A1 abrams) prišlo na srečanju Evropske ljudske stranke med 19. in 21. novembrom 2014 v litovskem mestu Jurmala, ki so se ga udeležili številni evropski voditelji in namestnik generalnega sekretarja zveze NATO Alexander Vershbow.

Vsebina srečanja je bila sicer tajna, vendar naj bi se po poročanju latvijskih medijev, prav na tam dogovorili, da Litva dobavi tanke Ukrajini. Iz Jurmale so v medije ušle tudi informacije, da so Litva, Latvija, Madžarska in Velika Britanija ustanovile sklad, ki bo financiral udeležbe “vzhodnega partnerstva” iz EU v tujih vojaških misij, vajah in operacijah EU za krizno upravljanje. Jasno je, da bo to finančni instrument, s katerim se bo denar evropskih davkoplačevalcev skrivaj poslan za financiranje ukrajinskih oboroženih sil, so zapisali mediji.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

Povezani članki