Skrivnost kupec raketnega sistema MIM-104 patriot je Savdska Arabija

by Urednik

JEMENSKA KRIZA POSPEŠILA NAKUP SISTEMOV ZRAČNE OBRAMBE?

V prvi polovici aprila 2015 je ameriški obrambni proizvajalec Raytheon sporočil, da je dobil več kot 2 milijarde dolarjev vredno naročilo za raketne sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot, vendar ni želel razkriti, kdo je kupec.

Sprva se je ugibalo, da gre za Poljsko, ki je ravno sredi aprila objavila odločitev o nakupu 8-ih baterij sistema patriot v vrednosti 5 milijard dolarjev, vendar pa tega naročila še ni potrdil ameriški kongres (o tem smo pisali v spodnjem članku).

Pogodba s “skrivnim kupcem” (Savdsko Arabijo) je bila podpisana 2. aprila 2015, vključuje pa v celoti digitalizirane najsodobnejše različice sistemov MIM-104F patriot (PAC-3) z najnovejšo tehnologijo za odkrivanje groženj, prepoznavanje in uničenje. Pogodba vključuje tudi celoten paket za usposabljanje in podporno opremo. Savdska vojska sicer že uporablja sisteme patriot (PAC-2).

V zadnjih petih mesecih sta se za nakup (dodatnih, sodobnejših) raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot odločila še Katar in Južna Koreja, vrednost vseh treh pogodb pa presega 5 milijard USD. Ob tem bo Raytheon kmalu dobil še naročilo Poljske vojske za novih 5 milijard USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Poljska bo kupila 8 baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot

Poljska se je odločila za nakup ameriških raketnih sistemov zračne obrambe Raytheon MIM-104 patriot in naj bi v kratkem začela pogajanja z ZDA, je sporočil poljski predsednik Bronislaw Komorowski.

Saudska Arabija bo kupila raketne sisteme MIM-104F patriot (PAC-3)

Ameriški State Department je odobril prodajo raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104F patriot (PAC-3) vojski Savdske Arabije, ki bo zanje odštela okoli 1,75 milijarde dolarjev.

Povezani članki