Saudska Arabija bo kupila raketne sisteme MIM-104F patriot (PAC-3)

by Urednik

SAUDSKA ARABIJA KREPI ZRAČNO OBRAMBO

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je v sredo 1. oktobra 2014 odobrilo morebitno prodajo raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104F patriot (različica PAC-3) vojski Savdske Arabije, ki naj bi za sisteme skupaj s pripadajočo opremo, rezervnimi deli, usposabljanjem in logistično podporo odštela okoli 1,75 milijarde dolarjev.

Kraljevina Savdske Arabije je ZDA zaprosila za prodajo 202 naprednih izstrelkov sistema MIM-104F patriot različice PAC-3 (v avgustu 2013 so predstavili različico PAC-4) skupaj s 36-imi lansirnimi sistemi, simulatorji, namerilnimi sistemi, tarčami,…

Predlagana prodaja naj bi pomembno prispevala pri modernizaciji Kraljeve Savdske vojske, ki že sedaj uporablja raketne sisteme MIM-104 patriot (verjetno različice MIM-104A/B (PAC-1), ki pa so zastareli in jih je težko vzdrževati zaradi starosti in omejene razpoložljivosti rezervnih delov za popravila. Savdska Arabija je ob tem sporočila, da bo nakup izstrelkov PAC-3 pripomogel k izboljšanju zračne obrambe in podpori stabilnosti v regiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki