Poljska bo kupila 8 baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot

by Urednik

POLJSKI ODGOVOR NA RUSKE RAKETE – NAKUP SISTEMOV PATRIOT

Poljska se je odločila za nakup ameriških raketnih sistemov zračne obrambe Raytheon MIM-104 patriot in naj bi v kratkem začela pogajanja z ZDA, je sporočil poljski predsednik Bronislaw Komorowski. Za potrebe Poljske vojske naj bi kupili 8 baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot zemlja zrak, kar je odgovor na namestitev raket Ruske vojske v ruski enklavi Kalilingrad.

Poljska je izbrala ponudbo ameriške družbe Raytheon, zavrnila pa ponudbi evropskega EUROSAM-a in konzorcija MEADS (pod vodstvom podjetja Lockheed Martin). Poljska namerava kupiti osem raketnih baterij MIM-104 patriot do leta 2025, dve bateriji naj bi dobili v treh letih po podpisu pogodb,  v vrednosti okoli 5 milijard dolarjev, kar bo “najtežja” pogodba v vojaški zgodovini Poljske.

“Za tehnično posodobitev poljskih oboroženih sil in njihovo učinkovitost bo tako imenovani protiraketni ščit moral postati prednostna naloga,” je dejal poljski predsednik Bronislaw Komorowski.

Poljska, ki je članica zveze Nato od leta 1999, je pospešila proces za izbiro dobavitelja raketnih sistemov zračne obrambe po odcepitvi Krimskega polotoka od Ukrajine in priključitvi k Rusiji v aprilu 2014, kar je  povzročilo veliko zaskrbljenost med članicami Nato pakta v vzhodni Evropi.

V marcu 2015 so evropske enote Ameriške  vojske napotile raketne baterije MIM-104 patriot v bližino Varšave kot del skupnih vaj s Poljsko, katerih cilj je pomiriti to državo v luči konflikta v sosednji Ukrajini. Ameriški raketni obrambni sistem zemlja-zrak je bil napoten v vojaško bazo Sochaczew, približno 50 km iz Varšave.

Baterija raketnega sistema zemlja-zrak (SAM) MIM-104 patriot je postavljena v manj kot 1 uri in sestavljena iz štirih sistemov:

– komunikacijski (AN/MSQ-104)

– poveljniški

– radarski (OE-349 in AN/MPQ-53, generator EPP-III)

– raketni (do osem izstrelkov v bateriji – 2 vozili s po štirimi raketami PAC-2)

Poleg ZDA raketni sistem MIM-104 patriot uporabljajo še Tajvan, Egipt, Nemčija, Grčija, Izrael, Japonska, Kuvajt, Nizozemska, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Jordanija in Španija.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki