Ukrajina razkazuje nov večcevni raketomet verba 122 mm

by Urednik

UKRAJINSKE NADGRADNJE SOVJETSKIH VOJAŠKIH SISTEMOV

Ukrajinska obrambna industrija (zastopa jo Ukroboronprom) je konec aprila 2016 na vojaškem poligonu Divychky v bližini Kijeva predstavila prototipe novih in posodobljenih oborožitvenih sistemov, med njimi tudi večcevni raketomet verba 122 mm.

Novo oz. posodobljeno ukrajinsko orožje, vojaško opremo, raketne in topniške sisteme si je ogledal tudi ukrajinski predsednik Petro Poroshenko. Največ zanimanja je vzbudil posodobljeni večcevni raketomet (MLRS) verba, ki so ga razvili iz sovjetskega raketometa BM-21 grad. Novi raketomet so sicer prvič predstavili že v decembru 2015.

Večcevni raketomet verba s štiridesetimi izstrelitvenimi cevmi so namestili na podvozje tovornjaka KRAZ 6×6 in je opremljen s kabino za 5 oseb. Novi raketni sistem verba, ki so ga razvili v biroju Kharkiv Morozov, tehta skoraj 20 ton, vozilo pa se lahko premika s hitrostjo do 85 km/h (grad do 75 km/h). Sistem je zasnovan tako, da lahko operaterji (vojaki) nastavijo cilj in sprožijo ogenj iz kabine, prav tako pa ima verba avtomatski sistem polnjenja.

Ukrajinska vojska ima v svoji oborožitvi okoli 400 raketometov BM-21 grad (še iz časov Sovjetske zveze), ki jih sicer še vedno uporabljajo v več kot 70-ih državah po vsem svetu. Zanimivo je, da naj bi po nekaterih podatkih okoli 50 teh raketometov preizkušali tudi v ZDA (kupili so jih verjetno od neke tretje države).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki