Ukrajinski vojska prejela posodobljene raketne sisteme S-300

by Urednik

V UKRAJINI PONOVNO ZAČELI UPORABLJATI RAKETNE SISTEME S-300

Protiletalska artilerijska brigada ukrajinskih oboroženih sil iz Odese je v uporabo dobila nadgrajeno različico raketnih sistemov zračne obrambe S-300PS, je sredi oktobra 2016 poročala ukrajinska televizija.

Ukrajinska vojska uporablja raketne sisteme S-300PS (NATO: SA-10 bastard) za varovanje najpomembnejših vladnih stavb, industrijskih in vojaških objektov pred zračnimi grožnjami vseh vrst (rakete, letalniki).

Raketni sistem S-300 so razvili v sovjetskem oz. sedaj ruskem konstrukcijskem biroju Almaz-Antey, v Ukrajini pa po sporu z Rusijo sedaj sisteme posodablja državni Center za oborožitev in vojaško opremo (CAMH), ki je bil ustanovljen v okviru državnega Ukroboronservice.

Ukrajinski Center za oborožitev in vojaško opremo je odgovoren za razvoj in vodenje prenovo oz. nadgradnje oborožitvenih sistemov (tudi zračne obrambe).

Ukrajinska vojska ima v svoji oborožitvi (ponovno) nekaj baterij protiletalskih sistemov S-300. Po razpadu Sovjetske zveze so podedovali več sistemov S-300PS, S-300V in v samostojni državi kupili še S-300PMU (razvili za tuje trge leta 1992), vendar so jih po nekaterih podatkih od leta vzdrževali le šest baterij – po nekaterih podatkih naj bi imeli v letu 2014 v dobrem stanju le še 40% raketnih sistemov S-300. Številni poznavalci trdijo, da je Ukrajinska vojska raketne sisteme zrak-zemlja S-300 v zadnjih letih le skladiščila, tako da so jih mnogi celo umaknili iz seznama oborožitve Ukrajine.

Ob ruskem zavzetju Krimskega polotoka naj bi Ruska vojska zasegla večje število ukrajinskih sistemov S-300, za katere so se odločili da jih ne bodo popravljali. Prav zaradi krimske krize in spopadov s proruskimi separatisti so se ukrajinske oblasti v zadnjih dveh letih odločile posodobiti vsaj 4 baterije raketnih sistemov S-300 (vsako baterijo sestavlja 4 do 6 lansirnih ploščadi, radarski sistem in poveljniški center).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki