Za turške tanke altay se poleg Savdske Arabije zanima tudi Oman

by Urednik

TURČIJA ZAINTERESIRANA ZA IZVOZ GLAVNIH BOJNIH TANKOV ALTAY

Turško obrambno podjetje Otokar je napovedalo možno prodajo glavnih bojnih tankov altay v arabsko državo Oman, kjer so v avgustu leta 2013 objavili razpis za 77 glavnih bojnih tankov.

 Turčije obrambni organ za javna naročila je privolil v prodajo naprednih tankov altay, ki spadajo med glavne bojne tanke tretje generacije, vendar se pričakuje, da bodo rezultati razpisa Omanske vojske znani šele v letu 2015 oz. 2016. Glavni uporabnik tanka Otokar altay bo seveda Turška vojska, za katero so ga začeli razvijati leta 2008 in naj bi naredili vsaj 1000 enot.

Savdska Arabija je sicer že maja 2013 sporočila, da bodo za potrebe svoje kopenske vojske verjetno kupili nove turške glavne bojne tanke altay, ki ustrezajo tako tehničnim kot finančnim zahtevam. Natančnega števila tankov niso razkrili, vendar pa Savdska vojska potrebuje zamenjavo za 320 francoskih tankov AMX-30. Na razpisu pa sodelujejo tudi Francozi s svojim 55-tonskim glavnim bojnim tankom leclerc.

Turška vojska pa medtem načrtuje nakup tisoč novih tankov altay, po ceni 5,5 milijona dolarjev za vsakega. Turška vojska naj bi naročala tanke altay po 250 naenkrat, predvsem glede na trenutne regionalne vojaške in politične razmere. Tako bi turški proizvajalec oklepnih vozil Otokar lahko prodal nekaj sto teh tankov tretje generacije.

Glavna oborožitev tanka altaj je 120 mm gladkocevni top, ki je primeren za različne granate. Top je razvila turška družba MKE, prenosom tehnologije pa je potekal iz Južnokorejskega podjetja Hyundai Rotem, od katerih so povzeli tudi napreden oklep.

Pripravil: A. Knific, foto: Otokar

VIDEO: Turška vojska -testiranje tanka Otokar altay

glavni bojni tanki 21. stoletja

SORODNE NOVICE:

ALTAY – turški projekt glavnega bojnega tanka

Turki so v sredini novembra 2012 predstavili prvi doma izdelani glavni bojni tank ALTAY, razvili so ga v Otokarju, kar jih je veljalo okoli pol milijarde USD.

Velike turške ambicije na obrambnem področju

Turčija se v zadnjih letih ne le hitro in sodobno oborožuje, pač pa izredno intenzivno razvija lastno obrambno – oboroževalno industrijo, ki se loteva razvoja in izdelave tudi tehnično in tehnološko zapletenejših oborožitvenih sistemov.

Povezani članki