Malo znana dejstva o F-117

by Urednik

F-117 – PRVO STEALTH LETALO

Pred dnevi je spletna stran Boldmethod objavila 11 manj znanih dejstev o prvem ameriškem bojnem radarsko slabo zaznavnem (“stealth”) letalu F-117 night hawk, ki so ga razvili in izdelovali v skrivnostnem obratu Skunk Works letalskega podjetja Lockheed Martin.

1. Idejo o razvoju nevidnega letala se je porodila sovjetskim matematikom (Pjotr Jakovlevič Ufimcev), ki so leta 1960 ugotovili, da dejanska površina radarskega preseka (RCS) ni odvisna od velikosti objekta in lastnosti konfiguracije objekta.

2. Razvoj projekta lovskega-bombnika F-117 se je začela leta 1975, prvi dve prototipni letali sta poznani pod kodnim imenom Have Blue in sta bili opremljeni s sistemom za krmarjenje  letala T-38, računalniškim sistemov za upravljanje letala fly-by-wire iz letala F-16, zgradbo jurišnika A-10 in sistemi za podporo z letala  C-130.

3. Jadralnega F-117 so izdelali izključno iz ploščatih površin, zmogljivost računalnikov v sedemdesetih letih pa še ni bila tolikšna,  da bi preračunali  odboje radarskih žarkov od posameznih plošč.

4. Prvič je enosedi F-117 poletel v letu 1981, leto za prvim poletom orbitalnega letala space shuttle – vesoljskega čolnička.

5. Vsa talna in letalna preizkušanja letal F-117 so opravljali v Tanopahu.

6. F-117 je bil opremljen s četvernim sistemom fyl-by-wire. Pri tem sistemu se namesto mehanskih komand premikanje krmilne ročice pretvori v električni impulz, ki ga računalnik »obdela«, nato pa pošlje električni impulz do pomičnikov krmilnih površin, ki se odzovejo in premaknejo krmilne površine v želeno smer .

7. Ker je bilo F-117 skrivnostno letalo, so testni piloti (F-117 je bil enosed, »šolskega« dvoseda niso imeli) morali govoriti, da je letalo opremljeno z avioniko in oboroženo kot mornariška verzija A-7 corsasir II.

8. Mornarica ZDA je proučevala možnosti uporabe F-117 v verziji seahawk, vendar so zamisel opustili zaradi neprimernosti letala za uporabo na palubi.

9. F-117 drži rekord v dolžinskem preletu za enoseda letala. Preletelo je razdaljo med letalsko bazo Holloman v Novi Mehiki in Kuvajtom. Z nekajkratnim  prečrpavanjem goriva v zraku, seveda.

10. Samo en F-117 je bil izgubljen med bojno uporabo. To se je zgodilo 27. marca leta 1999 v nekdanji Jugoslaviji. Pilot se je uspešno katapultiral in je bil nekaj ur zatem rešen. O tem smo podrobneje pisali v članku: DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”.

11. Letala F-117 so bila v operativni rabi več kot 27 let, upokojili pa so jih v letu 2008. Izdelali so jih 64, od tega 5 razvojnih različic YF-117A in 59 F-117A. Letalu F-117 pa še vedno pripada čast prvega serijsko izdelanega radarsko slabo zaznavnega (stealth) letala na svetu.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

VIDEO: Lovski-bombnik Lockheed Martin F-117A

SORODNE NOVICE:

Sivi zmajček F-117A »dragon«

Leta 2003 so enega od letal F-117 night hawk obarvali v sive odtenke, da bi lahko deloval tudi v dnevnih akcijah. Dobil je vzdevek »grey dragon – sivi zmaj«.

DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”

Jugoslovanska vojska je 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda sestrelila “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF).

Povezani članki