Prvo skupno urjenje ameriških B-2 in britanskih F-35

by Urednik

AMERIŠKI BOMBNIKI B-2 AKTIVNI MED MISIJO V EVROPI

Ameriški radarsko slabo zaznavni bombniki B-2 spirit, ki so trenutno razporejeni v znameniti RAF-ovi letalski bazi Fairford so te dni preletavali angleško podeželje v bližini Dovra v družbi z dvema lovcema RAF F-35.

Trije bombniki B-2 iz 509. bombniškega polka iz letalske baze Whiteman so del vojaških sil ameriškega Strateškega poveljstva in so napoteni v RAF Fairford v Gloucestershireu v Veliki Britaniji, ki je baza za ameriške letalske sile Britaniji. Tja so v prekooceanskem preletu prispeli 27. avgusta.

“Veseli nas, da sta ameriška vojska in vojaška bombniška skupina tukaj v Veliki Britaniji in da imajo naši piloti lovcev F-35 možnost leteti in se uriti z letalskimi posadkami B-2,” je dejal kapitan Richard Yates, vodja letalskega bojnega štaba RAF v sporočilu za javnost. “To je prvič, da je katera koli druga država letela in vadila skupaj z ameriškimi B-2.”
Usposabljanje je namenjeno izboljšanju interoperabilnosti strateških bombnikov z letali pete generacije evropskih zaveznikov, hkrati pa so Američani  hoteli  pokazati ameriško zavezanost za odvračanje nasprotne agresije na kontinentu, je bilo zapisano v sporočilu kraljevih britanskih letalskih sil.

“Naši prijatelji iz Kraljevih letalskih sil so sestavni del misije 393. ekspedicijske eskadrilje 509. bombniškega polka USAF,” je v poročilu o letalskih silah povedal ameriški polkovnik Rob Schoeneberg, poveljnik Bombniških namenskih sil ,. “Izjemnost naših partnerstev je predvsem v tem, da razumemo, kako  drugi  vidijo svet. Takšno skupno delovanje z letali pete generacije nam ponuja edinstvene priložnosti za usposabljanje, krepi naše integracijske zmogljivosti in izkazuje našo skupno zavezanost zvezi Nato. ”
Pred usposabljanjem v Angliji je B-2 iz namenske bombniške skupine letel iz RAF Fairford v letalsko bazo Keflavik na Islandiji. 28. avgusta je misija vključevala oskrbo z gorivom v letalski bazi Keflavik.

Pripravil: B. Knific, foto: UK MoD

Povezani članki