Rusi zaključujejo enajsto in zadnje prototipno letalo PAK FA (Suhoj T-50)

by Urednik

V RUSIJI NAČRTUJEJO SERIJSKO PROIZVODNJO LOVCEV SUHOJ T-50 ZA LETO 2017

Poveljnik ruskih vojaških letalsko-vesoljskih sil, generalpolkovnik Viktor Bondarev pravi, da je danes prototipni model enajstega lovca pete generacije Suhoj T-50 PAK FA “končan” 60 do 70 odstotno, kot poroča ruski Vzgljad.

Gre za končni predserijski model in kot pravi Bondarev, je prepričan, da bodo še v letu 2016 opravili zaključna preizkušanja. Tako bi Rusija lahko začela serijsko proizvajati “nevidne” lovce Suhoj T-50 PAK FA že v letu 2017. V izjavi za Vzgljad je Bondarev še zatrdil, da gre delo razvojnikov in proizvajalca v opravo smer, v kar se je prepričal med ogledom proizvodnega obrata v Komsomolsku na Amurju.

Bondarev je še spomnil na nekaj težav v razvoju, tako na primer na dogodek v letu 2015, ko se je med preizkušanjem vžgal motor enega od prototipnih lovcev T-50. Letalo so popravili in sedaj brezhibno leti. Podobno se je zgodilo tudi med preletom salona MAKS leta 2011 (dan po Putinovem obisku salona), ko se je iz enega od motorjev pokadilo, pilot bojnega letala T-50 pa je prekinil nastop, ki ga je nadaljeval samo par lovcev Su-30 in Su-35. Takrat so težavo opisali z začetnimi pomanjkljivostmi.

Nekateri viri pa vseeno navajajo ruske težave z motorji, ki še ne zmorejo križarjenja z nadzvočno hitrostjo brez dodatnega zgorevanja, kar je ena poglavitnih lastnosti lovcev pete generacije (poleg radarske „nevidnosti“ in odličnih manevrskih sposobnosti ter prostora za orožje v notranjosti letala).

Rusko letalo 5. generacije T-50, znano tudi kot PAK-FA (Perspektivnij Aviacionij Kompleks Frontovoj Aviacji) je prvič poletelo v januarju 2010, javnosti pa so ga predstavili na moskovskem letalskem salonu MAKS 2011.

Lovci T-50 bodo v prihodnje predstavljali jedro lovskih letal Rusije. Spadajo v kategorijo 5. generacije letal (NEVIDNI), ki se ponaša z elementi radarsko slabo zaznavne “stealth” tehnologije, “super” manevrirnimi sposobnostmi, odličnimi zmogljivosti križarjenja (nadzvočno letalo brez dodatnega zgorevanje) in napredno letalsko elektroniko, vključno z aktivnim radarjem AESA.

Več o ruskem letalu 5. generacije si lahko preberete v posebni izdaji revije Obramba – NEVIDNI, lovci 5. generacije.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Med testiranji zagorel lovec Suhoj T-50 PAK-FA

Na letališču Žukovski v bližine Moskve je med testnim poletom, natančneje ob pristanku, zagorel ruski prototipni lovec 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

Rusija začela državna testiranja super lovca Suhoj T-50 PAK-FA

Rusija je v Akhtubinsku začela državna testiranja novega ruskega “nevidnega” lovca ​​T-50, ob uspešnosti testiranj, pa bi lahko Ruske letalske sile dobile nova letela še pred letom 2016.

Povezani članki