Seznam orožja, ki ga potrebuje Ukrajina za boj z ruskimi silami

by Urednik

UKRAJINSKE ŽELJE ZA POTREBNO ZAHODNO OROŽJE

Uradnik administracije Zelenskega je navedel spisek zahodnega orožja, ki ga potrebuje Ukrajina za boj proti Rusiji.

Po besedah ​​svetovalca vodje urada ukrajinskega predsednika Mihaila Podoljaka Ukrajini primanjkuje težkega orožja za soočenje z ruskimi vojaki. Zato je predstavnik administracije Zelenskega sestavil seznam zahodnega orožja za zmago nad Rusijo. Uradnik meni, da bi oborožene sile Ukrajine lahko ustavile rusko vojsko s pomočjo dodatnih tisoč 155-mm havbic, približno tristo raketnih sistemov za več izstrelkov (MLRS), 500 tankov  in dva tisoč drugih oklepnih vozil ter na tisoče brezpilotnikov.

Toda, kot ugotavlja svetovalec vodje ukrajinskega obrambnega oddelka Jurij Sak, so oborožene sile Ukrajine namesto potrebnih tisoč havbic prejele le 150 havbic, ki pa jih delno niso uporabile za boj proti zavezniškim oboroženim silam, ampak za granatiranje stanovanjskih območij in civilne infrastrukture Donbasa.

Podolyak se je v intervjuju za britanski časnik The Telegraph pritožil tudi nad premajhno količino zahodne vojaške zaloge. Navedel je, da oborožene sile Ukrajine ne potrebujejo 3-4 večcevne raketometne sisteme – MLRS, ampak 300 enot, kar očitno pomeni dobavo ameriških sistemov HIMARS.

Navedel je, da je vzpostavitev paritete v artileriji z Rusijo oboroženih sil Ukrajine nujna zaradi dejstva, da so bila dejanja topniških enot Ruske federacije povzročila približno 90 odstotkov izgub oboroženih formacij Ukrajine.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki