Splavili prvi ruski minolovec razreda aleksandrit

by Urednik

NOVI RUSKI MINOLOVEC IZ KOMPOZITNIH MATERIALOV

V ruski ladjedelnici Sredne-Nevsky v v Sankt Peterburgu so splavili prvo ladjo novega ruskega razreda minolovcev aleksandrit (project 12700) narejeno iz kompozitnih materialov. Minolovko so poimenovali Aleksander Obukhov po znamenitem kapitanu in heroju sovjetske mornarice, pripadla pa bo Severni floti Ruske mornarice.

Aprila 2014 je Rusko obrambno ministrstvo s proizvajalcem – Ladjedelnico Sredne-Nevsky podpisalo pogodbo za dobavo treh minolovcev projekta 12700, ki bodo dobavljeni Ruski mornarici med leti 2016 in 2018.

Razred vojaških ladij aleksandrit je bil zasnovan za potrebe Ruske mornarice, tako za lociranje kot uničevanje pomorskih min, saj  gre za nekakšnega križanca (MCMV- mine countermeasures vessel) med minolovci (uničuje/ dviga mine iz vode) in minoiskalci (išče mine). Ladijski trup je narejen iz steklenih vlaken in spojen z vakuumsko infuzijo, s čimer so zmanjšali elektromagnetne motnje (kar bi lahko sprožilo mine) in poenostavili vzdrževanje ladijske strukture. Minolovec razreda aleksandrit so razvili v oblikovalskem biroju Almaz.

890-tonski minolovec Aleksander Obukhov v dolžino meri 61 metrov v dolžino in deset metrov v širino, doseže največjo hitrostjo 16,5 vozlov, z njim pa upravlja posadka 44-ih mornarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti, Military Photos

Novi ruski minolovec Aleksander Obukhov razreda aleksandrit - splavitev

Novi ruski minolovec Aleksander Obukhov razreda aleksandrit

Povezani članki