Turčija razmišlja o nakupu ruskih lovcev Su-35 in Su-57

by Urednik

PO AMERIŠKI BLOKADI DOBAVE LOVCEV F-35 …

Turčija lahko nabavi ruska lovca Su-35 in Su-57, vendar je prednostna naloga razviti lastno bojno letalo 5. generacije, je izjavil turški minister za industrijo in tehnologijo Mustafa Varank.

Minister Varank je na vprašanje o možnosti nakupa ruskih lovcev pojasnil, da Ankara ne izključuje nakupa ruskih lovcev 4.++ generacije Su-35 in 5. generacije Su-57 ter da obravnavajo tudi to možnost, Turčija pa prav tako razmišlja o možnosti nakupa letal iz drugih držav. Vendar ostaja prednostna naloga ustvarjanje lastnega lovca 5. generacije.

»Če ima Rusija lovca, ki ustreza našim trenutnim potrebam in ne bo težav z njegovo uvedbo v naš sistem, ga seveda lahko kupimo v Rusiji ali v kateri drugi evropski državi. V tem smislu nimamo nobenega kategoričnega antagonističnega stališča,« je dodal Varanka.

Po ministrovih besedah je bilo vprašanje nakupa ruskih bojnih letal večkrat izpostavljeno na sestankih voditeljev Rusije in Turčije, strani sta o tem že razpravljali. Če Turčija ne bo mogla uresničiti lastnega programa za razvoj lovcev 5. generacije, bo upoštevala možnost nakupa ruskih lovcev.

Konec lanskega poletja je Ankara napovedala pospešitev razvojnih del na svojem lovcu 5. generacije, potem ko so ZDA Turčiji prekinile dobavo lovcev F-35. Obetavnega turškega lovca TF-X (MMU) razvija turška letalska korporacija Turkish Aerospace Industries (TAI) v sodelovanju z BAE Systems. Prvi let prvega prototipa TF-X je predviden za leto 2023. TF-X je po zasnovi podoben ameriškim lovcem 5. generacije, je manjši od lovca F-22, a nekoliko večji od F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki