VIDEO: Izreden akrobatski nastop letala C-130 hercules na Franboroughu

by Urednik

PROPAGIRANJE CIVILNE RAZLIČICE LETALA HERCULES

Na letalskem salonu Farnborough 2018, ki letos poteka med 16. – 22. julijem 2018, je testni pilot ameriškega proizvajalca Lockheed Martina pripravil akrobatski program s transportnim letalom C-130 hercules.

Številni so čakali na presenečenje na letošnjem osrednjem letalskem prazniku – salonu Farnborough 2018. In so ga dočakali. Tokrat v izvedbi ameriškega testnega pilota proizvajalca teh letal Lockheed Martina Wayna Robertsa z akrobatskim programom s transportnim štirimotornim letalom C-130 hercules (v civilni izvedenki LM-100J). Robert Wayne odhaja v pokoj in morda si je prav zaradi tega privoščil nastop, kakršnega se ne bi sramoval za akrobacije zasnovan letalnik. Nekaj podobnega že dolga leta izvajajo italijanski piloti – sprva s Fiatovim G222, zatem pa z njegovim naslednikom J-27 z dvema turbopropelerskima motorjema. Vendar je hercules kar precej večje letalo, poganjajo pa ga štirje motorji (za J-27 pa tako ali tako pravijo, da je ”polovička” herculesa).

LM-100J bo Lockheed Martin tržil kot letalo za gašenje požarov v naravi, zelo dobro opremljeno letalo pa naj bi našlo po načrtih proizvajalca vsaj 75 kupcev. Poleg tega je ameriški proizvajalec teh transportnih letal na Farnboroughu tržil tudi izvedenko letal za specialne operacije C-130J. Hercules je sicer zelo uspešno letalo, saj je na sceni že kar 65 let!

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki