Video: Koncept nemško-francoskega lovca 6. generacije

by Urednik

RAZVOJ EVROPSKEGA “NEVIDNEGA” LOVCA

Francoski letalski proizvajalec Dassault Aviation je objavil video, s katerim so želeli prikazati, kako si predstavljajo zasnovo skupnega francosko-nemškega letala, vsaj tako zmogljivega – ali pa še bolj, saj je zasnova vsaj 20 sodobnejša – kot je ameriško bojno letalo pete generacije Lockheed Martinov F-35.

Po mnenju nekaterih analitikov naj bi prikazali osnutek ‘’super bojnega letala’’, za razvoj in gradnjo katerega sta Nemčija in Francija pred tremi tedni podpisali sporazum.

“Razvoj skupnega večnamenskega bojnega letala z integriranimi oborožitveni sistemi predstavlja bistveno vprašanje evropske strateške avtonomije,” je pred časom povedal Dassaultov prvi mož Eric Trappier. Ko pa sta obrambna ministra obeh držav podpisala sporazum o razvoju in gradnji letala, so Francozi povedali, da bodo imeli v projektu glavno vlogo.

Izvedenci  si še niso edini, ali bo to letalo pete ali že kar šeste generacije, je pa nekaj  podrobnosti o letalu že jasnih. Letalo naj bi imelo konstrukcijo z delta krilom – sama oblika pa trikotna, poganjala bi ga dva motorja. Če bo do uresničitve projekta prišlo, bo to letalo več kot konkurenčno ameriškemu lovcu Lockheed Martin F-35 in ruskemu Suhoj Su-57.

Ob tem projektu se tudi zastavlja vprašanje, ali mu bo Nemčija kos ob relativno majhnem obrambnem proračunu. Kot pa je pred časom povedal nemški državni sekretar za obrambo Peter Tauber, pomeni napoved Angele Merkel o povečanem vojaškem proračunu za leto 2019 že obetaven začetek, ki naj bi mu  sledila naslednja povečanja v prihodnjih letih…, da bi tako zadostili vsem potrebam Bundeswehra v prihodnosti.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO:

Povezani članki