VIDEO: Posnetek nesreče ruskega bombnika Tu-22M3

by Urednik

VZROK ZA NESREČO OKVARA SISTEMA ZA PRISTAJANJE?

Na spletu se je pojavil videoposnetek nesreče ruskega strateškega bombnika Tupoljev Tu-22M3 ob pristajanju v letalski bazi Olenya v regiji Murmansk, ki se je zgodila 22.januarja 2019.

Vzrok za nesrečo Tu-22M3, v kateri so ob pristajanju letala trije od štirih članov posadke, je kot kaže v okvari sistema za pristajanje ali okvara (nedelovanje) sistema za instrumentalno pristajanje (ILS). Posnetki razkrivajo, da se je letalo prestrmo približevalo pristajalni stezi, kar kaže da najverjetneje pilota zaradi nevidljivosti  v snežnem metežu nista videla steze. Ob trdem pristanku se je bombnik Tu-22M3 prelomil, nato pa celoten zagorel.

Piloti z Zahoda so prepričani, da je šlo za okvaro sistema za instrumentalno pristajanje (ILS), ki sicer kaže pilotu indikatorje za pravilen kot in hitrost spuščanja. Kot razkrivajo videoposnetki, se je letalo prehitro spuščalo – običajno na 30 metrih nadmorske višine pilot odvzame moč in nekoliko povleče nos, da se letalo upočasni. Vse to kaže na to, da pilot in kopilot nista vedele kako visoko nad tlemi sta in da morda ILS ne deluje pravilno.

Ruski vojaški preiskovalci  in strokovnjaki iz Tupoljeva, kjer so izdelali bombnik, vzroke za nesrečo še preiskujejo. Do razkritja vzrokov so Ruske letalske sile dan po nesreči prizemljile celo floto Tu-22M3.

Tupoljev Tu-22M3 (NATO: backfire) je nadzvočni bombnik dolgega doleta, ki lahko nosi jedrske rakete zrak-zemlja. Ruske letalske sile naj bi imele v svoji floti še okoli 63 bombnikov Tu-22M. Rusija ima bombnike Tu-22Mnameščene v letalskih bazah Olenya, Shaykovka, Belaya in Dyagilevo.

Pripravil: A. Knific, foto:  YouTube

VIDEO: Posnetek nesreče ruskega bombnika Tu-22M3

 

Povezani članki