ZDA bodo nadaljevale projekt novega bombnika LRS-B

by Urednik

Pentagon načrtuje v proračunu 2015 zaščititi dva glavna projekta

Ameriške letalske sile zahtevajo sredstva za dva nova razvojna programa: bombnik nove generacije in pogonski motor nove generacije. Za oba projekta potrebujejo 2,3 milijardi razvojnih sredstev navkljub velikemu zmanjšanju vojaškega proračuna.

Za naslednje proračunsko leto (2015) zahtevajo Ameriške letalske sile (USAF) skupaj 109,3 milijarde USD so sporočili med nedavnim brifingom v Pentagonu. Nekaj manj kot 10 milijard naj bi namenili nabavam orožja, 7,1 milijarde USD pa novim letalom.

Ameriške letalske sile imajo skupaj 483.000 pripadnikov, njihove glavne prioritete v omenjenem fiskalnem obdobju pa je zaključek razvoja in polet prvega letečega tankerja  Boeing KC-46A pegasus in dobave lovcev pete generacije Lockheed Martin F-35A lightening II (Joint Strike Fighter) ter začetek razvojnega programa novega bombnika dolgega doleta (LRS-B).

USAF je zahteval 777 milijonov USD za razvoj KC-46A in še 1,6 milijarde USD za dobavo prvih sedmih letal. Za razvojno delo na lovcu F-35A so namenili 563 milijonov USD, še 4,3 milijarde USD pa za dobavo 26 F-35A.

Koncept ameriškega bombnika nove generacije (program LRS-B)

Programu LRS-B naj bi namenili 914 milijonov USD za začetek razvoja, za razvoj pogonskega motorja naslednje generacije pa 1,4 milijarde USD. Bo pa bombnik dolgega doleta edina tehnološka novost, za katero bodo namenili sredstva v naslednjem letu.

Po proračunskem načrtu naj bi upokojili izvidniško floto pilotnih letal U-2 in jo nadomestili z bretzpilotnimi izvidniki Northrop Grumman RQ-4 global hawk. V USAF so se odločili upokojiti to floto zaradi privarčevanih milijard in ne milijonov dolarjev, kot trdi proračunski direktor USAF general Jim Martin.

Prav tako se v Ameriških letalskih silah odrekajo letalom Fairchild Republic A-10 thunderbolt II, jurišnikom za neposredno podporo na bojišču v zameno za večnamenske platforme, ki imajo boljše zmogljivosti za preživetje v zahtevanem okolju. Kot pravi general, naj bi v Afganistanu za naloge neposredne podpore ravno tako uspešno uporabljali tudi druge letalnike, zato so se odločili upokojiti to letalo (po naših podatkih že vsaj drugič, odkar je v operativni rabi).

Letalo A-10 thunderbolt II

USAF prav tako zmanjšuje floto Boeingovih (nekdaj McDonnel Douglasovih) lovcev F-15C eagle, ostalo pa jih bo še 172. Tako privarčevana sredstva načrtujejo za posodobitev flote Lockheed Martinovih F-16 fighting falconov.

Bistveni del te posodobitve je Northrop Grummanov radar SABR (Scalable Agile Beam Radar), ki ga bodo vgradili v 300 ameriških fighting falconov, 146 Tajvanskih in predvidoma tudi v nedoločeni število singapurskih F-16.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos 

Povezani članki