Najubojnejša ladja Ruske mornarice dobiva hipersonične manevrirne rakete

by Urednik

RUSIJA PONOVNO UVAJA V FLOTO KRIŽARKE RAZREDA KIROV

Na severu Rusije, v doku edinega podjetja za gradnjo jedrskih križark, poteka proces obnove največje križarke na svetu, ladje Admiral Nahimov razreda kirov (projekt 1144 orlan). Po posodobitvi bo v operacijah zamenjala križarko Peter Veliki (poveljniška ladja ruske flote, ki jo bodo prav tako modernizirali).

Po besedah projektanta Vladimira Spiridopula bo Admiral Nahimov najmočnejša ladja ruske flote, saj jo bodo opremili z najudarnejšim – tajnim  orožjem, hipersonično raketo cirkon.

V ruski družbi Sevmash so zdaj v fazi demontiranja stare opreme, pripravljajo pa se na vgradnjo nove. V prvem strukturnem delu ladje so opravili remont in na mesto laserjev starih manevrirnih raket granit bodo vgradili lanserje najsodobnejšega raketnega sistema kaliber.

Po uradnih podatkih bo križarka po zaključku obnovitvenih del nosila kar 80 manevrirnih raket, dodatno pa še 96 protiletalskih raket sistema S-400. Zadnja linija zračne obrambe bo protiletalski raketno-topovski sistem pancir. Vgradili bodo nov torpedni sistem paket NK, popolnoma pa bodo zamenjali staro radijsko elektronsko opremo.

Protiladijske nadzvočne rakete »granit« lahko uničujejo cilje na površini morja, po vgradnji manevrirnih raket kaliber pa bodo z ladje lahko zadevali tudi cilje na kopnem. Tako dobivajo Rusi popolnoma – po oborožitvi in elektronski opremi – novo ladjo s precej povečanimi bojnimi zmogljivostmi. Načrtovana je tudi vgradnja novih hipersoničnih manevrirnih raket »cirkon«, zaradi česar bo ta ladja domala neuničljiva.  Konec julija 2015 se je na spletni strani državnih nabav Ruske federacije pojavila informacija, da je družba Sevmash podpisala pogodbo s koncernom Almaz-Antey, ruskim proizvajalcem sistemov zračne obrambe. Šlo je za dobavo 10 univerzalnih vertikalnih lansirnih naprav ZS-14-11442M za težko jedrsko raketno križarko Admiral Nahimov. Naprave bodo izpopolnjene za uporabo raketnih sistemov 3K-14 (kaliber), 9K-3M55 (oniks) in 3K-22 (cirkon). Končni format naj bi zaključil vsa preizkušanja do avgusta 2016.

Hipersonična raketa »cirkon« sodi med projekte, označene z najvišjo stopnjo tajnosti. Po besedah urednika specializiranega vojaškega portala Military Russia, je »cirkon« protiladijski raketni sistem s hipersonično raketo. Obstaja nepotrjena podmena, da je izvozna raketa »brahmos-II« dejansko izvozna različica rakete »cirkon«. Vse taktično-tehnične značilnosti so zavite v tančico skrivnosti, predvidevajo pa, da razvije štiriinpolkratno hitrost zvoka. Za preizkušanje naj bi bila pripravljena še v letošnjem letu.

V okviru projekta 1144 orlan so Rusi izdelali štiri križarke: Admiral Ushakov  (v ZSSR Kirov),Admiral Lazarev (V ZSSR Frunze),  Admiral Nahimov  (v ZSSR Kalinjin) in Peter Veliki. Vse ladje z izjemo Petra Velikega niso bile dolgo v službi, po razpadu Sovjetske zveze pa so ostale v dokih in čakale na razrez ali remont. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je pred nekaj leti sprejelo odločitev, da posodobijo eno od prvih treh omenjenih križark. Ni pa izključeno, da se Admiralu Nahimovu v procesu modernizacije ne bo pridružila še katera od križark tega projekta, saj naj bi za Tihomorsko ladjevje podobno obnovili križarko Admiral Lazarev, ki je že v ladjedelniškem remontnem zavodu.

Omenjene ladje so bile v sovjetskem času nosilke udarne moči ruskega površinskega ladjevja, njihova naloga pa prizadejanje rušilnih udarov na nasprotnikovo površinsko ladjevje. V mirnodobnem času so ladje razreda »orlan« patruljirale in spremljale  ladje morebitnih nasprotnic.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Ameriška verzija raketnega sistema RPG-7 pripravljena za uporabo

V letu 2016 bo ameriški proizvajalec orožja AirTronic na trgu ponudil prenosna raketna sistema PSLR-1 in GS-777, ameriški izvedbi preizkušenega ruskega prenosnega raketometa RPG-7.

Povezani članki