Rusija prekinila dobavo helikopterjev Mi-17 Afganistanu

by Urednik

PREKINJENO SODELOVANJE RUSIJE IN ZVEZE NATO V AFGANISTANU

Sodelovanje Rusije in zveze Nato v Afganistanu je prekinjena, vključno s projektom dobave helikopterjev Mi-17, je sporočil ruski poslanik pri Natu Alexander Grushko povedal za ruske medije.

“Nato se je umaknil od teh projektov in upošteva te odločitve,” je dejal Grushko in dodal, da je bila ustavljena (z ruske strani) tudi dobava ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-17V-5 za Afganistansko vojsko, ki je sprožal žgoče debate v ZDA, ki so bile naročnik (plačnik) afganistanskih helikopterjev.

Sankcije Združenih držav Amerike, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi ukrajinske krize, sicer niso vplivale na dobavo ruskih helikopterjev Afganistanu. Moskva je v zadnjih letih s Pentagonom podpisala štiri pogodbe za dobavo okoli 80 helikopterjev Mi-17 za Afganistansko vojsko. Prva pogodba med ameriško vlado in Rosoboronexportom za dobavo 17 helikopterjev je bila podpisana leta 2011, Rusi pa so posel že izpeljali. Naslednja je bila podpisana 2012 za sprva 21 in nato še 12 helikopterjev, leta 2013 pa še za dodatnih 30.

Rusija je do sedaj Afganistanu dobavila že vsaj 52 vojaških transportnih helikopterjev Mi-17V-5.

Afganistanski helikopterji Mi-17V-5 in Mi-35

Rusija sicer Afganistanski vojski dobavlja tudi rezervne dele in usposablja strokovnjake za vzdrževanje helikopterjev v centru za usposabljanje v Novosibirsku. Tudi strokovnjaki afganistanskih agencij za boj proti drogam so usposobljeni v Rusiji.

V začetku aprila 2014 so zunanji ministri pakta Nato prenehali praktično civilno in vojaško sodelovanje z Rusijo zaradi pridružitve Krima Rusiji, v preteklih mesecih pa je zahod uvedel več gospodarskih sankcij za Rusijo, med drugim tudi pri oborožitvenih sistemih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki