Iraška vojska začela ofenzivo na Faludžo

by Urednik

IRAČANI NAPADLI FALUDŽO, KI JE V ROKAH ISLAMSKE DRŽAVE

V ponedeljek, 30. maja 2016, je Iraška vojska, ob zračni podpori koalicijskih sil in iraške artilerije, v zgodnjih jutranjih urah (okoli 4.00 ure) začela dolgo pričakovano ofenzivo na mesto Faludža, ki ga od začetka leta 2014 zasedejo pripadniki Islamske države (ISIS).

“Iraške sile so napadle Faludžo ob zračni podpori mednarodne koalicije, Iraških letalskih sil in iraškega topništva ter tankov,” je ob začetku napadov dejal poveljnik operacije, iraški general Abdelwahab al-Saadi. Poleg Iraške vojske in njenih specialnih enot za boj proti terorizmu v ofenzivi sodelujejo tudi policijske enote iz province Anbar.

Poveljniki Iraške vojske so ocenili, da bodo za dokončno zavzetje Faludže potrebovali 48 ur, vendar obstaja bojazen, da bodo islamski skrajneži uporabili več deset tisoč civilistov za živi ščit. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v mestu še okoli 50.000 civilistov in do 1.000 pripadnikov ISIS-a. Osvoboditev Faludže ima tudi izredno velik pomen za moralo Iračanov, saj je bilo prav to prvo (večje) iraško mesto, ki ga je zasedla Islamska država (Daesh), ob tem pa leži tudi zelo blizu Bagdada. Od iraške prestolnice je oddaljeno le 30 minut vožnje.

Napad Iraške vojske na Faludžo je sledil dobremu tednu dni priprav na spopad, v katerega so enote krenile s treh smeri. Cilj iraških vladnih sil je, da bi elitne enote za boj proti terorističnim skupinam čim prej dosegle center mesta. Že po nekaj urah ofenzive naj bi jim uspelo zavzeti  tri od devetih mestnih območij, poročajo lokalni mediji. Največjo težavo v bojih pa predstavljajo samomorilski napadi, tako posameznikov kot tudi avtomobilov bomb.

Iz Iraka prihajajo novice, da je Iraška vojska drugi dan bitke (torek, 31. maj 2016) za osvoboditev Faludže doživela več kot štiriurni protinapad pripadnikov Islamske države, vendar ga jim je uspelo odbiti. Iraški vojaki so medijem povedali, da skrajneži Islamske države uporabljajo predore za hitre premike, na iraške sile pa prežijo ostrostrelci in avtomobili bombe. Iraška vojska je v Faludži v dveh dneh že izgubila nekaj svojih vojakov, medtem ko o umrlih policistih ni veliko znanega.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki