Izrael bo dobil vsaj 38 milijard USD ameriške vojaške pomoči

by Urednik

ZDA POVEČALE VOJAŠKO POMOČ IZRAELU ZA 25% NA 3,8 MILIJARDE LETNO

Po mesecih pogajanj sta se ZDA in Izrael dogovorila o novem vsaj 38 milijard dolarjev vojaškem paketu pomoči v naslednjem desetletju. Gre za doslej najvišjo vrednost (3,8 milijarde USD letno) ameriške pomoči Izraelu (v zadnjem obdobju 3 milijarde USD letno).

Sporazum je z Američani podpisal vodja izraelskega sveta za nacionalno varnost Yaakov Nagel, ki se je v drugem tednu septembra 2016 mudil v ZDA. Viri so izraelskemu časopisu Jerusalem Post razkrili, da naj bi ZDA dobavile Izraelu vsaj 38 milijard dolarjev vojaške pomoči v naslednjih 10-ih letih.

Dogovori o višini in pogojih ameriške vojaške pomoči Izraelu so potekali že vse od srede leta 2015. Ena od spornih točk je bila, kako bo Izrael porabil ameriški denar. ZDA so vztrajale, da mora Izrael za ta denar naročiti ameriško orožje in se ne sme porabiti za nakupe pri lokalni industriji. Končni dogovor naj bi bil, da lahko Izrael prvih 6 let del denarja porabi tudi za nakupe domačih oborožitvenih sistemov, zadnja 4 leta pa izključno za ameriške.

Sedanji ameriški paket vojaške pomoči znaša okoli 3 milijarde letno, Izrael pa je v zadnjih nekaj letih večkrat zaprosil ZDA za povečanje na 3,7 milijarde USD. Ob tem naj bi Izrael še posebej zaprosil ZDA za dodatnih 700 milijonov USD letne pomoči za raketno obrambo. Če bodo v Washingtonu odobrili tudi to prošnjo, bi lahko skupni znesek ameriške vojaške pomoči narasel na približno 4,5 milijarde dolarjev letno.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki