Kitajski sestavljeni korpus na vajah s hovercraftom zubr

by Urednik

KITAJSKA USPOSABLJA KOMBINIRANE VOJAŠKE ENOTE 

31. kombinirani korpus kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA) je pred dnevi izvedel izkrcanje svojih vojakov in oklepnikov iz 550-tonskega hovercrafta razreda zubr (projekt 1232.2, NATO: Pomornik) na jugovzhodu Kitajske.

Na vaji sodelujoči bataljoni, ki je del 31. kombinirani korpus kitajske vojske, so sestavljali pripadniki sil pehote, letalstva, mornarice, artilerije, oklepnih sil, sil za posebno operacije in sil za elektronsko bojevanje. Kitajska vojska je tako preizkusila delovanje sestavljenih bataljonov pri različnih nalogah, kot so napad na cilje in vzpostavitev nadzora, artilerijski napada in sabotažne operacije. Poveljnik Chen XiaoMing je dejal, da je bil namen vaje povečanje bojnih zmogljivosti vojakov v mobilnih in tridimenzionalnih ofenzivnih in defenzivnih operacijah.

Kitajska mornarica je na vaji sodelovala s hovercraftom razreda zubr, na fotografijah pa je prikazano izkrcanje oklepnikov ZBD-86B in tankov type-96. Kitajska je v zadnjih nekaj letih kupila vsaj tri amfibijska plovila z zračno blazino (LCAC) razreda zubr – dva so v letu 2013 dobili iz Ukrajine, enega pa v letu 2015 iz Grčije. Leta 2009 je Kitajska oddali naročilo za štiri modernizirane različice plovila zubr ukrajinski ladjedelnici Feodosia (iz Krima) kot del dogovora v višini 315 milijonov USD. Dve plovili so prejeli, usoda preostalih dveh pa ni znana – zgradili naj bi ju na Kitajskem. Podrobneje smo o tem pisali v članku Grčija je Kitajski mornarici prodala hovercraft razreda zubr.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence-blog

Povezani članki