Poljska ponuja Ukrajini “nevidni” tank PL-01

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA DOBIVA MODERNIZIRANA OKLEPNA VOZILA

Medtem ko ukrajinske oblasti v zadnjih mesecih vlagajo ogromno sredstev v modernizacijo oklepnih enot, pa Poljaki Ukrajinski vojski že ponujajo najnovejši radarsko slabo zaznavni poljski tank PL-01, katerega začetek proizvodnje načrtujejo za leto 2018.

Poljski obrambni minister Tomasz Semonyak je dejal, da je Poljska pripravljena Ukrajini prodajati orožje, vključno s tanki PL-01, ki naj bi imeli občutno zmanjšan radarski podpis (stealth tehnologija). Vsekakor pa je ta izjava presenečenje, saj je tank PL-01, ki ga razvijata poljsko obrambno podjetje Obrum in britansko BAE Systems, še vedno v prototipni fazi in so ga zaenkrat pokazali le na razstavah. Proizvodnja naj bi stekla šele v letu 2018 (če sploh bo), najverjetneje pa bo prednost pred Ukrajinsko dobila Poljska vojska.

Semonyak je dodal, da noče razpravljati o preostalih ponujenih oborožitvenih sistemih, ki bi jih lahko ponudili Ukrajini, o vlogi Zahoda v ukrajinskem konfliktu pa v intervjuju za TVN24 izjavil: “Zahod ima vse prednosti, da zmaga, potrebno je le uporabljati točno tiste argumente, ki so potrebni.”

Modernizacija ukrajinskih oklepnikov

Ukrajinska vojska, za katero se ocenjuje, da je med spopadi s pro-ruskimi separatisti izgubila več kot 65% oborožitvenih sistemov (KLIK), je v zadnjih mesecih – še posebno po sklenitvi premirja 5. septembra 2014 – dala velik poudarek na modernizaciji svojih enot. Tako so v začetku oktobra 2014 že dobili 115 posodobljenih oklepnikov, med katerimi so tanki T-64BV in oklepna vozila BMP-1, BMP-2, brem-2, BTR-3, BTR-4, BTR-70 in BTR-80. Oklepna vozila naj bi dobila predvsem dodatno zaščito. Modernizacija tankov T-72 pa še poteka. Za posodobitve so zadolžili podjetja Zhytomyr, MBTZ in Kharkiv.

Posodobljen glavni bojni tank T-64BV je opremljen s samodejnim sistemom za nadzor ognja, laserskim merilnikom razdalj, stabilizatorjem 2E42 in raketnim sistemom KUV 9K112-1. Za povečanje zaščite so tanku T-64BV na kupolo in trup namestili eksplozivno-reaktivni oklep.Tank T-64BV tehta do 42,5 ton, ima maksimalno hitrost 60 km/h, z njim pa upravlja posadka do petih vojakov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Poljski tank PL-01 v oborožitvi že leta 2018

Poljski tank PL-01, ki ga razvijata poljsko podjetje Obrum in britansko BAE Systems, bi lahko vstopil v sestavo Poljske vojske že v letu 2018.

Poljska zasnova novega tanka PL-01

V času, ko večina držav le nadgrajuje tanke, „čast“ evropskih proizvajalcev branijo zgolj Poljaki z napovedjo novega tanka z oznako PL-01.

Povezani članki