V Rusiji razvili robotsko vozilo uran-14 za gašenje požarov

by Urednik

NADGRADNJA ROBOTSKEGA VOZILA ZA RAZMINIRANJE URAN-6

V Rusiji so predstavili novo različico večnamenskega robotskega vozila uran-14 za delovanje v nevarnih okoljih, ki so ga razvili za gašenje požarov v življenjsko nevarnih pogojih in na nedostopnih območjih. Rusi so že lani predstavili različico za razminiranje, ki so jo poimenovali uran-6, poskusili pa so tudi že delovanje obeh vozil skupaj.

Novo robotsko vozilo uran-14 je edinstven tovrsten sistem, ki omogoča da ga gasilec lahko upravlja z varne razdalje z uporabo tehnologije daljinskega krmiljenja. Robotski sistem uran-14 razširja delovanje gasilcev tudi na industrijske objekte z visokim tveganjem in v drugih nevarnih okoljih.

Večnamensko robotsko vozilo uran-14 so razvili na osnovi robota za razminiranje uran-6 in zato lahko prenese detonacije min ter drugih eksplozivnih naprav v najzahtevnejših okoljih. Nizko težišče v kombinaciji z zmogljivim motorjem in kompaktno strukturo omogoča vozilu izredne manevrirne sposobnosti.

Večnamensko robotsko vozilo uran-14 so opremili z najnovejšimi tehnologijami za gašenje požarov, mu dodali dva rezervoarja za vodo in peno, upravljavec pa se sam odloča ali bo uporabljal le vodo ali le peno oz. kombinacijo obeh gasilnih tekočin.

Rusi so že v lanskem letu predstavili večnamensko robotsko vozilo za razminiranje uran-6, v februarju 2015 pa so inženirske enote Ruske vojske iz Južnega vojaškega okrožja že prejele prvi dve vozili uran-6 in se uporabljajo na območju Čečenije in Ingušetije. Trenutno je v proizvodni še dodatnih 15 vozil uran-6, katerega delovanje si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto:

VIDEO: Rusko robotsko vozilo za razminiranje uran-6

Povezani članki