Poljaki bodo kupili 70 helikopterjev Airbus Helicopters EC725 caracal

by Urednik

POLJAKI POSPEŠENO MODERNIZIRAJO VOJSKO V LUČI UKRAJINSKE KRIZE IN RUSKE NEVARNOSTI

Airbus Helicopters je zmagal na Poljskem razpisu za 70 večnamenskih vojaških helikopterjev, s katerimi želijo v Poljski vojski zamenjati stare sovjetske vojaške helikopterje Mil Mi-8 (sedaj jih uporabljajo še 10). V poljskem helikopterskem programu je tako zmagal helikopter EC725 caracal, ki je premagal britansko-italijansko skupino AgustaWestland s helikopterjem AW149 in ameriškega proizvajalca Sikorsky z S-70 (izvozna različica UH-60 black hawk), so poročali poljski mediji v torek 21. aprila 2015.

Poljsko obrambno ministrstvo bo za 70 večnamenskih helikopterjev Airbus Helicopters (prej Eurosopter) EC725 caracal plačalo približno 3 milijarde dolarjev, helikopterje pa bodo sestavljali v proizvodnih obratih podjetja Vojaško letalsko tovarno v Łódź, s katero ima Airbus Helicopter pogodbo za proizvodnjo helikopterjev EC725 caracal. V februarju 2015 so tam že odprli raziskovalni in razvojni center, ki bo zaposloval okoli 100 inženirjev.

Tudi tekmeca imata svoje tovarne na Poljskem – ameriški Sikorsky proizvaja helikopterje S-70 v tovarni PZL (Polskie Zakłady Lotnicze) iz Mieleca, AgustaWestland pa bi model AW149 sestavljal v obratu PZL Swidnik (največji helikopterski proizvajalec na Poljskem, kjer izdelujejo poljski helikopter W-3 sokol).

Poljska se medtem odloča še za nakup novih jurišnih helikopterjev za nadomestitev ruskih Mil Mi-24, v igri pa so Boeingov AH-64E apache, Airbus Helicopterjev (Eurocopter) EC665 tiger in turški Aerospace Industries T129 (licenčni Agustin A-129 mangusta). O poljskem helikopterskem programu smo več poročali v spodnjem članku.

V tem tednu pa se je Poljska vlada odločila tudi za nakup 8-ih baterij ameriških raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot. Poljska prav tako načrtuje nakup novih oklepnih pehotnih vozil, podmornic in brezpilotnih letal v okviru programa Tehnične posodobitve poljskega obrambnega ministrstva 2013 – 2022, ki so ga v Varšavi pospešili zaradi zaskrbljenosti ob vpletenosti Rusije v konflikt v sosednji Ukrajini.

Poljska, srednjeevropska država s 38 milijoni prebivalcev, se je pridružila zvezi Nato leta 1999, slabo desetletje po razpadu Sovjetske zveze. Članica Evropske unije je postala leta 2004.

Taktični transportni vojaški helikopter EC725 caracal 

Airbus Helicopters (prej Eurocopter) EC725 caracal (tudi super cougar) je dvomotorni večnamenski taktični transportni vojaški helikopter z dolgim doletom (do 850 km), ki se uporablja tudi za iskanje in reševanje (SAR) ter medicinsko evakuacijo. Razvili so ga iz družine helikopterjev AS332 super puma / AS532 cougar, kakršne ima v svoji floti tudi slovenska vojska (4 x Eurocopter AS 532AL cougar). Petkraki glavni rotor je narejen iz kompozitnih materialov. Poganjata ga dva  turbogredna motorja Turbomeca Makila, vsak z močjo 1.776 kW oz. 2382 KM, kar omogoča hitrost letalnja do 324 km/h. Helikopter EC725 caracal  lahko prevaža 28 vojakov in dva člana posadke (skupaj max. 30) ali pa 5670 kg tovora.

Prvič je poletel 27. novembra 2000, prodali pa so ga Francoski (18 + naročeni ?), Brazilski (11 + 37 naročenih), Indonezijski (6 naročenih), Kazahstanski (20 naročenih), Malezijski (12), Mehiški (3 + ?) in Tajski vojski (4 + 16 naročenih).

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

SORODNE NOVICE:

Poljaki dobivajo nove večnamenske in bojne helikopterje

Poljska se je zaradi razmer v svetu, predvsem ukrajinske krize, odločila pospešiti modernizacijo Poljske vojske – predvsem nakup novih večnamenskih in bojnih helikopterjev.

Poljska predčasno modernizira vojsko zaradi ukrajinsko-ruske krize

Poljsko obrambo ministrstvo bo zaradi dogajanja v Ukrajini pospešilo nakup raket zrak-zemlja AGM-158 JASSM, bojnih helikopterjev, raketnih sistemov in brezpilotnih letal (UAV).

Poljska bo kupila 8 baterij raketnih sistemov MIM-104 patriot

Poljska se je odločila za nakup ameriških raketnih sistemov zračne obrambe Raytheon MIM-104 patriot in naj bi v kratkem začela pogajanja z ZDA, je sporočil poljski predsednik Bronislaw Komorowski.

Poljska želi oborožiti nove podmornice z raketami BGM-109 tomahawk

Poljski obrambni minister Siemoniak je sporočil, da je Poljska zaprosila ZDA za dovoljenje za nakup manevrirnih raket BGM-109 tomahawk za nove podmornice Poljske mornarice.

Poljska naročila še 200 oklepnih vozil Patria AMV (KTO rosomak)

Poljska je naročila dodatnih 200 pehotnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8, ki jih bo po licenci izdelalo poljsko obrambno podjetje Wojskowe Zaklady Mechaniczne SA (WZM SA).

Poljska se je odločila za nakup 120 samovoznih havbic K9 thunder

Poljska vojska se je odločila za nakup 120-ih južnokorejskih samovoznih havbic K9 thunder (grom) kalibra 155mm v vrednosti 320 milijonov USD.

Povezani članki