Poljska predčasno modernizira vojsko zaradi ukrajinsko-ruske krize

by Urednik

PREDČASEN NAKUP RAKETNIH SISTEMOV IN LETALNIKOV ZA POLJSKO VOJSKO

Poljsko obrambo ministrstvo bo zaradi dogajanja v Ukrajini pospešilo nakup raket zrak-zemlja AGM-158 JASSM z dosegom 300 km za lovce F-16, bojnih helikopterjev, raketnih sistemov dolgega dosega, brezpilotnih letal (UAV) za srednje višine z dolgim časom leta (MALE) in dodatnih obalnih sistemov protiraketne obrambe Kongsberg NSM (naval strike missile).

Novico o pospešitvi izbora in nakupa novih oborožitvenih sistemov je sporočil Czeslaw Mroczek, namestnik poljskega obrambnega ministra. Ob tem je dodal, da je ta odločitev v zvezi s postopkom revizije načrta modernizacije poljskih oboroženih sil zaradi razmer v Ukrajini.

“Med pregledom stanja Poljske vojske in pri izdelavi načrta modernizacije smo se ravnali po načelu povečevanja ofenzivne zmogljivosti oboroženih sil za odvračanje. V zvezi s tem bomo naredili manjše prilagoditve,” je dejal Mroczek.

Poljska bo nakupe opravile v sklopu načrtovane posodobitve Poljskih oboroženih sil v letih 2013-2022. Nove rakete zrak-zemlja, bojne helikopterje, brezpilotna letala in raketne sisteme so bili v načrtu šele po letu 2018, zdajšnji posodobljen načrt pa predvideva njihov nakup 2-3 leta predčasno,  je dejal Mroczek za ITAR – TASS.

O poljskih namerah za nakup novih helikopterjev smo obširneje poročali že spomladi 2013 v spodnjem članku, ki razkriva, da Poljska vojska načrtuje nakup 70 novih helikopterjev do leta 2022, do leta 2035 pa kar 200.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Poljski helikopterji Mi-24

Poljska vojska bo kupila nove helikopterje

Petek, 01. februar 2013

Poljska vojska pregleduje ponudbe za nakup 70 helikopterjev, ki jih bodo kupili ob koncu tega leta ali v začetku leta 2014. To pa bo le prvi nakup helikopterjev, saj namerava Poljska do leta 2035 kupiti kar 200 helikopterjev. Od tega bo vsaj 90 večnamenskih, 54 srednjih, 32 jurišnih in 24 težkih transportnih helikopterjev.

Pred dnevi je poljski poveljnik letalskih sil Krzysztof Mitrega izjavil, da namerava Poljska v letih 2013-2022 oborožene sile opremiti s 70. novimi helikopterji.

Razpis za nove helikopterje je bil izdan 7. maja 2012, s ponudniki pa se nameravajo pogajati do konca leta 2013. Poljsko Ministrstvo za obrambo načrtuje prvo dobavo helikopterjev že v letu 2014.

“V skladu z razvojnim načrtom poljskih oboroženih sil 2013-2022, moramo kupiti 70 različnih srednjih helikopterjev, za namene transporta, iskanje in reševanje ter protipodmorniško bojevanje,” je dejal Mitrega.

Poljski helikopter W-3PL

Načrtujejo tudi nakup 12. helikopterjev za kopenske in zračne sile, ki jih bodo pridružili sedanjim Mi-24 in Mi-7, v prihodnje pa bodo nadomestili tudi helikopterje Mi-24. Še posebej so izpostavili, da bo najti zamenjavo za helikopterje Mi-24 še posebej težko, saj ta raznovrsten helikopter uporabljajo tako za bojevanje, kot za transport vojakov in opreme.
Poljaki proizvajajo tudi svoja helikopterja W-3A sokol in SW-4. Poljske letalske sile imajo trenutno v svoji sestavi helikopterje Mil Mi-17 (3), Mil Mi-24 in Mil Mi-8 (10), PZL Mi-2 (54), PZL W-3 sokol (21) ter PZL SW-4 (24).

Pripravil: A. Knific

 VIDEO: Vojaška moč Poljske vojske

Povezani članki