Ruska vojska dala ultimat ukrajinskim oboroženim silam na Krimu

by Urednik

NEURADNO: UKRAJINSKI VOJAKI NA KRIMU SE MORAJO PREDATI, DRUGAČE BO SLEDIL SPOPAD

Ruska vojska je včeraj zvečer dala ukrajinskim vojakom na Krimskem polotoku ultimat, da se predajo do zore (do 5.00 dne 4. marca 2014) ali bo sledil spopad, poročajo viri iz ukrajinskega obrambnega ministrstva.

V Moskvi so te trditve zanikali in sporočili, da so včeraj že prevzeli nadzor v Krimski regiji, uporabo vojaške sile pa utemeljujejo z zaščito svojih državljanov na Krimskem polotoku, avtonomni regiji na jugovzhodu Ukrajine. Ruski mediji poročajo tudi, da je večina Ukrajinskih vojakov na Krimu že prestopila na stran proruskih enot in Avtonomne republike Krim.

Ruska vojska je včeraj že obkolila vse vojašnice Ukrajinske vojske na Krimskem polotoku, najbolj napeto pa je v okolici vojaške baze Perevalnoe, kjer naj bi ruske oborožene enote včeraj že izstrelile nekaj opozorilnih strelov. Vojašnico Perevalnoe so ruske enote obkolile z oklepnimi vozili in 150-imi vojaki, zato je Ukrajinska vojska že v nedeljo vhod zaščitila z oklepnim vozilom BMP-2 in petnajstimi vojaki. V vojašnici naj bi bilo približno 300 ukrajinskih vojakov.

Zaradi prekinjenih telefonskih in internetnih povezav na Krimskem polotoku, zaenkrat še ni znano, ali so se pripadniki Ukrajinske vojske predali danes zjutraj ob 5.00 po lokalnem času.

Včeraj so ukrajinski mediji poročali, da Ruska mornarica blokira ukrajinskim vojaškim ladjam odhod iz pomorske baze v Sevastopolu. Štiri ruske ladje naj bi blokirale ladjo Ternopil za protipodmorniško bojevanje in poveljniško ladjo Slavutych ter posadki grozile z napadom, če se ne predajo.

Proruska vojska - nadzor meje na Krimskem polotoku

Na terenu so ruske sile prevzele nadzorom nad celotno mejo in vsemi mejnimi prehodi med Krimsko regijo in preostalo Ukrajino, kot tudi vse vojaške objekte in ključni trajektni terminal ter utrdile svoje sile na strateškem ukrajinskem polotoku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Na rusko stran prestopilo že več kot 3000 pripadnikov Ukrajinske vojske, kot tudi posadka fregate Hetman Sahaidachny skupaj z ladjo.

.

Ukrajina je razpustila policijsko specialno enoto berkut zaradi uporabe prekomerne sile nad protestniki, zato je ukrajinskim policistom ponudila službo Rusija.

 .

Ukrajina je mobilizirala svojo vojsko in umaknila svoje vojaške ladje iz Sevastopola, medtem pa je Rusija na Krim že poslala dodatne vojake.

 .

Rusija v času nemirov v Ukrajini tik ob meji izvaja velike vojaške vaje, ZDA in NATO pa nimata razdelanega načrta za primer ruskega vdora.

 .

Na Krimskem polotoku v Ukrajini so ponoči oboroženi proruski protestniki zasedli regionalni parlament in še povečali napetosti, Rusija se ne bo vmešavala.

Povezani članki