Oboroženi moški zasedli krimski parlament in še povečali napetosti v Ukrajini

by Urednik

RUSIJA SE NE ŽELI VMEŠAVATI V UKRAJINSKE SPORE

V Ukrajini so ponoči oboroženi proruski protestniki na Krimskem polotoku zasedli regionalni parlament in še povečali napetosti, medtem pa se je Rusija odločila, da se ne vmešava v ukrajinske notranjepolitične zadeve. 

V noči iz srede na četrtek so neznani oboroženi moški zasedli parlament na Krimskem polotoku na jugu Ukrajine in dvignili rusko zastavo. V stavbo regionalnega parlamenta in vlade v Simferopolu, prestolnici ukrajinske avtonomne republike Krim, je vkorakalo okoli 50 moških v popolni bojni opravi, ki pripadajo rusko govoreči uporniški skupini. Proruski aktivisti so okoli stavbe postavili barikade in vanjo ne spustijo nikogar.

S tem dejanjem naj bi pokazali, da zavračajo novo vodstvo Ukrajine na čelu s prehodnim predsednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom in začasnim ukrajinskim predsednikom Aleksandrm Turčinovim, ki je nasledil pobeglega Viktorja Janukoviča.

Nekatere krimske lokalne proruske skupine, ki so prestrašene zaradi nacionalistične retorike, ki izvira iz Kijeva v zadnjih dneh, tako zahtevajo, da se Krim odcepi od Ukrajine in so zato Rusijo že zaprosili za posredovanje. Krim je bil del Rusije do leta 1954, ko so ga v okviru Sovjetske zveze prenesli na ukrajinsko republiko, velik del prebivalstva pa se šteje za Ruse. Krim je od razpada Sovjetske zveze naprej avtonomna republika v Ukrajini in ima svojega predsednika vlade, ki je imenovan v dogovoru s centralno vlado v Kijevu.

Rusija je že pred dnevi sporočila, da je pripravljena na posredovanje v Ukrajini, če bo potrebno. V letalskih bazah ob ukrajinski meji je ves čas v ta namen v pripravljenosti 250 bojnih letal. Rusija ima tudi veliko pomorsko oporišče na krimskem polotoku, katerega najem so pred kratkim podaljšali do leta 2042. Danes je Janukovič , ki se še vedno skriva (najverjetneje v Rusiji) tudi uradno zaprosil Moskvo, da naj ga Rusija varuje, kar so tudi potrdili.

Začasni ukrajinski predsednik Turčinov je Rusijo že pozval, naj se ne vmešava v ukrajinsko notranjo politiko in da bodo kakršnekoli premike ruskih ladij in vojske šteli za vojno napoved ter nanjo tudi odgovorili. Rusija ima poleg pomorske baze Sevastopol v Ukrajini nameščenih okoli 26.000 vojakov.

Protesti pred krimskim parlamentom - Ukrajina

Danes je ruski zunanji minister Lavrov že pojasnil, da se Rusija ne namerava vmešavati v notranjepolitične spore v Ukrajini in da to pričakujejo tudi od drugih držav.  Lavrov je dodal, da bi bilo nevarno in kontraproduktivno, če bi od Ukrajincev zahtevali, naj se odločijo ali so z Rusijo ali proti njej.

Vsekakor je Ukrajina novo prizorišče merjenja moči med Rusijo in Zahodom, vendar pa tokrat ZDA delujejo bolj iz ozadja. Le upamo lahko, da se iz nemirov ne razvije nova državljanska vojna med zagovorniki proruskega in prozahodnega režima.

Pripravil: A. Knific, foto: Yahoo

VIDEO: Razmere v Ukrajini

Povezani članki