Na rusko stran že prestopilo 3.000 ukrajinskih vojakov in posadka fregate

by Urednik

NOVA PRORUSKA AVTONOMNA REPUBLIKA KRIM ŽE IMA SVOJO VOJSKO

Število ukrajinskih pripadnikov, ki so prisegli lojalnost vojski Avtonomni republiki Krim, se je v zadnjih 24 urah podvojilo in presega 3000 vojakov, sporoča vir iz avtonomne vlade.

“Več kot 1.500 pripadnikov Ukrajinske vojske in okoli 1.700 pripadnikov obmejnih služb razporejenih na območju Krimskega polotoka je priseglo zvestobo novi avtonomni krimski vladi,” je dejal vir za agencijo Itar-Tass.

Na stran krimske vojske, naj bi kmalu prestopilo tudi več deset vojaških poveljnikov v Ukrajinski vojski, saj pogovori o tem že potekajo. Medtem pa je novi krimski republiki zaprisegel tudi nedavno imenovani poveljnik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, v soboto ga je na položaj imenoval Turčinov, in v prisegi dejal: “Prisegam, da bom izpolnjeval ukaze vrhovnega poveljnika Avtonomne republike Krim in prisegam zvestobo prebivalcem Avtonomne republike Krim.”

Podobno se je odločila tudi posadka paradnega konja Ukrajinske mornarice – fregate Hetman Sahaidachny, ki sodeluje v operaciji Nata v Adenskem zalivu. Zavračajo namreč ukaze nove Ukrajinske oblasti, izobesili pa naj bi tudi že Andrejevo zastavo, ki je simbol Ruske mornarice. Član ruskega odbora za mednarodne zadeve v ruski vladni, Igor Morozov, je že potrdil, da so v kontaktu s fregato Hetman Sahaidachny, ki je prebegnila na rusko stran. “Posadka je izpolnila ukaze glavnega poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Viktorja Janukoviča,” je dodal.

Prehodni predsednik ukrajinske vlade, Arsenij Jacenjuk, je že pozval svojega turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana, naj ne dopustijo, da fregata Hetman Sahaidachny prečka Bosporsko ožino, poroča Kiev Times. Kapitan ladje in vodja ukrajinskega kontingenta v operaciji, admiral Andrey Tarasov, naj ne bi ubogal ukaze iz Kijeva. Fregato Hetman Sahaidachny, ki je prečkala Sueški prekop 26. februarja in sedaj pluje po Sredozemskem morju, so pričakovali v Sevastopolu v začetku marca.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ukrajina je razpustila policijsko specialno enoto berkut zaradi uporabe prekomerne sile nad protestniki, zato je ukrajinskim policistom ponudila službo Rusija.

 .

Ukrajina je mobilizirala svojo vojsko in umaknila svoje vojaške ladje iz Sevastopola, medtem pa je Rusija na Krim že poslala dodatne vojake.

 .

Rusija v času nemirov v Ukrajini tik ob meji izvaja velike vojaške vaje, ZDA in NATO pa nimata razdelanega načrta za primer ruskega vdora.

 .

Na Krimskem polotoku v Ukrajini so ponoči oboroženi proruski protestniki zasedli regionalni parlament in še povečali napetosti, Rusija se ne bo vmešavala.

Povezani članki