KRIM: Ruska vojska prispela na Krimski polotok, ukrajinske ladje zapustile Sevastopol

by Urednik

BIVŠI UKRAJINSKI VOJAKI ŽE PRISEGAJO NOVI KRIMSKI VLADI

Voditelji nove ukrajinske vlade so nedeljo, 2. marca 2014, mobilizirali Ukrajinsko vojsko, potem ko so ruske oblasti dale zeleno luč za vojaško posredovanje na polotoku Krim v Rusiji.

Po podatkih tiskovne agencije AP, naj v minulem vikendu v regiji Krim v Ukrajini ruska letala pripeljala vsaj 2000 vojakov. Večina vojakov je prišlo že v petek zvečer na letališče v Simferopolu, ki ga nadzorujejo proruske vojaške skupine. V nedeljo zjutraj pa naj bi iz Sevastopola, kjer ima Ruska mornarica svoje ukrajinsko oporišče, na cesti proti Simferopolu opazili 12 vojaških tovornjakov Ruske vojske z vojaki, več lahkih oklepnih vozil tigr 4×4 in tudi dve reševalni vozili. Očividci so na območju regije Krim opazili premike tudi drugih ruskih oklepnih vozil in helikopterjev, ukrajinska telekomunikacijska podjetja pa so sporočila, da so prekinjene internetne povezave s Krimom. V soboto pa je Ukrajinska vojska ob obali Krimskega polotoka opazila premike dveh ruskih vojaških ladij za protipodmorniško delovanje, ki pripadata mornariški bazi Baltski floti s sedežem v Sevastopolu. Ruska mornarica naj bi s tem kršila dogovor o najemu pomorskega oporišča, ukrajinski začasni predsednik Turčinov pa je že prejšnji teden napovedal, da bodo premike ruskih ladij razumeli kot vojno napoved.

Že v petek smo poročali, da so proruski oboroženi moški zavzeli krimski parlament, sledila pa so še zavzetja letališč na krimskem polotoku, kakor tudi obkolitev ukrajinskih vojašnic na Krimskem polotoku s strani proruske krimske vojske.

Ruski vojaki so zavzeli strateško regijo Krim v Ukrajini, potem ko je v soboto parlamentu v Moskvi dal zeleno luč za nadaljevanje zaščite ruskih interesov predsednik Vladimir Putin.

Do včeraj zvečer pa so vse ladje (približno 10) Črnomorske flote Ukrajinske mornarice prostovoljno zapustile pomorsko bazo v Sevastopolu in se namenilo v Odeso. Vendar pa so nekatere zaradi okvar morale vrniti, poroča vir nove avtonomne krimske vlade. “Naravno je, da jih nihče ne sili, da to storijo,” je še dodal vladni vir.

Situacija na Krimskem polotoku

Situacija vojaške moči pred včerajšnjo prisego vojakov Avtonomni republiki Krim

Včeraj pa so v Sevastopolu ob 17. uri po lokalnem času nekateri nekdanji pripadniki Ukrajinske vojske na Krimu prisegli zvestobo novi avtonomni krimski vladi. Sporočili so tudi, da je večina ukrajinskih oboroženih sil razporejenih na polotoku Krim prešla na strani krimske regije. Prehod vojakov pod novo avtonomno vlado naj bi potekal mirno, brez enega samega strela,  je dejal krimski vladni vir.

Medtem pa je novi krimski republiki zaprisegel tudi nedavno imenovani poveljnik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, v soboto ga je na položaj imenoval Turčinov, in v prisegi dejal: “Prisegam, da bom izpolnjeval ukaze vrhovnega poveljnika Avtonomne republike Krim in prisegam zvestobo prebivalcem Avtonomne republike Krim.”
Novoimenovani proruski premier Krima Sergej Aksjonov je na novinarski konferenci prisostvoval prehoud Berezovskega na njihovo stran.

Pripravil: A. Knific, foto: AP, Yahoo

VIDEO: Ruska vojska na Krimskem polotoku (Ukrajina)

Zgodovinski padec rublja na borzah

Dogodki v Ukrajini so se, finančni strokovnjaki so tako tudi pričakovali, odrazili tudi na začetku ponedeljkovega poslovanja na borzah. Rubelj je na moskovski borzi padel kar za 9 odstotkov! Vzrok temu naj bi bila splošna zaskrbljenost potem ko je Kremelj v soboto sprejel odločitev o uporabo vojaških sil v Ukrajini. Stanje opisujejo kot »tvegano za finančno stabilnost«, Ruska centralna banka pa je na to (v ponedeljek) reagirala s povečanjem obresti na 1,5 odstotka, potem ko so mirovale kar poldrugo leto.  Že pred tem so uradno predstavniki ZDA in Evropem Rusom napovedovali, da bi vpletanje ruske vojske v reševanje ukrajinske krize lahko povzročil določene ekonomske in druge restrikcije.

Dolar se je tako »podražil« za 50 kopejk na 36,35 rublja, evro pa za 55 kopejk na 51,2 rublja.  Tudi sicer je rubelj v letošnjem letu počasi izgubljal vrednost v primerjavi z omenjenima valutama.

Vrednost delnic ruske jeklarsko-rudarske družbe Mechel je v teh dneh  na primer padel za 26 odstotkov, tako da so ustavili trgovanje z njihovimi delnicami, samo največji ruski banki, Sberbank in VTB, pa sta zaradi tega izgubili po 8,2 in 11,2 odstotka.

Rusijo je na posledice vojaškega vdora na Krim opozoril ameriški sekretar za zunanje zadeve John Kerry, ki je omenjal možno ekonomsko izolacijo države, kar za Moskvo zagotovo predstavlja velik izziv.

Nekdanji guverner ruske centralne banke Segej Aleksašenko pa meni, da so to posledice nezaupanja v Putina, kot je zapisal na twiterju, ruski poslovni svet pa ne podpira takšnih odločitev državnih avtoritet.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki