ZDA in NATO priznala, da nista pripravljena na vstop Ruske vojske na Krim

by Urednik

RUSIJA IZVAJA VOJAŠKE VAJE OB MEJI Z UKRAJINO, ZAHOD BREZ NAČRTA V PRIMERU RUSKEGA NAPADA

Ne ZDA in ne NATO nimata razdelanega načrta delovanja za primer vojaške operacije Rusije na polotoku Krim, trdijo RIA Novosti, ki se pri tem sklicujejo na izjavo uradnega predstavnika Nato, generala Phillipa Breedlova. Ameriški general,ki je na čelu severnoatlantskega zavezništva v Evropi, je izjavil, da NATO ni začel kakšne posebne aktivnosti v zvezi z dogodki v Ukrajini.

Skoraj hkrati z generalom Breedlovom je dal izjavo tudi britanski premier David Cameron, ki je sicer prav tako izrazil zaskrbljenost in pozval  Rusijo k spoštovanju ozemeljske nedotakljivosti Ukrajine.

Že pred tem je Rusija pojasnila, da se ne bo vmešavala v notranjepolitično dogajanje v Ukrajini vse dokler se ne bodo začele vmešavati druge države.

Zelo zanimivo je tudi, da je Ruska vojska v sredo, 26. februarja 2014 ob 14.00h po moskovskem času, pričela z nenapovedanimi vojaškimi vajami v centralnem in zahodnem vojaškem okrožju ob meji z Ukrajino. Ruske vojaške vaje bodo trajale vse do 3. Marca 2014, v njih pa sodeluje okoli 150 tisoč ruskih vojakov, več kot 880 oklepnih vozil, 80 plovil, 90 vojaških letal in več kot 110 helikopterjev.

Mediji so o povezavi vojaške vaje z nemiri v Ukrajini povprašali ruskega obrambnega ministra Shoiguja, ki pa je odvrnil, da vaja ni povezana z zadnjimi dogodki v Ukrajini. V vaji bodo sodelovali kopenska vojska, komandosi, padalske enote in letalske sile, z njo pa želi ruski vrh preveriti interoperatibilnost med posameznimi elementi ruskih vojaških sil.

Ruske vojaške vaje

Rusko ministrstvo za obrambo je tudi sporočilo, da je o nenapovedani vojaški vaji v zahodnem in osrednjem vojaškem okrožju obvestilo Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE), pa čeprav mednarodni sporazumi tega od Rusije ne zahtevajo.

Rusija je o nenapovedanih vojaških vajah obvestila tudi Ukrajino, ki je po besedah ruskih predstavnikov, dobila podatke o vseh sodelujočih enotah, premikih in konkretnih nalogah.

Včeraj smo poročali o tem, da je proruska oborožena skupina zasedla parlament v Simferopolu, danes pa so zavzeli še letališče.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Začetek vaj Ruske vojske v zahodnem vojaškem okrožju

Na Krimskem polotoku v Ukrajini so ponoči oboroženi proruski protestniki zasedli regionalni parlament in še povečali napetosti, Rusija se ne bo vmešavala.

Povezani članki