Rusija ponudila državljanstvo “ruskim” specialcem iz enote berkut

by Urednik

RUSIJA REŠUJE OBSTOJ UKRAJINSKIH SPECIALNIH SIL BERKUT

Potem ko je Ukrajina razpustila policijsko specialno enoto berkut zaradi uporabe prekomerne sile nad protestniki, je ukrajinskim policistom ponudila službo Rusija.

Oblasti v Moskvi so danes sporočile, da je Rusija za delo na ruskem ozemlju pripravljena zaposliti ukrajinske policiste, ki so pobegnili iz svoje države sredi nedavnih nemirov. Ob tem so dejali, da bodo morali ukrajinski policisti, ki želijo nadaljevati svojo službo v Rusiji, pridobiti rusko državljanstvo.

Že v petek je rusko zunanje ministrstvo sporočilo, da bodo v njihovem konzulatu v Krimski regiji, kjer ima rusko prebivalstvo etnično večino,pospešili izdajanje potnih listov in državljanstev. Na Krimskem polotoku so minuli vikend že podelili nekaj državljanstev pripadnikom specialne enote ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve imenovane berkut, kar je posnela tudi televizija.

Ukrajinska specialna policijska enota berkut

Nova začasna ukrajinska vlada je namreč uradno razpustila specialno enoto berkut, potem ko so sodelovali v spopadih na ukrajinskih ulicah, v katerih je umrlo več kot 80 ljudi, vključno z najmanj 17-imi policisti.

Pripadniki policijske enote berkut so bili namreč tarča številnih kritik zaradi domnevne prekomerne uporabe sile, potem ko so večkrat s silo razgnali protestnike, ki so želeli odstaviti režim bivšega predsednika Janukoviča.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je specialno policijsko enoto berkut ustanovilo leta 1992. V njej je bilo približno 3.250 pripadnikov, ki so prejemali do dvakrat višjo plačo kot navadni ukrajinski policisti. Nova začasna ukrajinska vlada je specialno enoto berkut ukinila 25. februarja 2014. Specialna enota berkut je bila od leta 2008 sestavljena iz dveh polkov, eden je bil nastanjen v Kijevu in drugi na Krimskem polotoku, ki sta bila sestavljena iz šestih samostojnih bataljonov.

Pripravil: A. Knific, foto: Mirror, Yahoo

VIDEO: Prikaz delovanja specialne enote berkut

Povezani članki