Se Izrael pripravlja na zavzetje Gaze?

by Urednik

IZRAELSKA VOJSKA NA MEJO Z GAZO POSLALA TANKE IN TOPNIŠTVO

Izraelska vojska je na mejo z Gazo poslala dodatne tankovske in artilerijske enote, kar povečuje možnosti za začetek operacije na palestinskem ozemlju v odgovor na raketne napade v zadnjem tednu.

Izraelske kopenske sile so v četrtek 3. Julija 2014 na mejo z Gazo namestile več tankovskih in artilerijskih sil, po tem, ko je bilo ranjenih 11 Palestincev v izraelskih zračnih napadih na Gazo med pripravami na pogrebu najstnika, ki je bil ubit v zasedenem vzhodnem Jeruzalemu. Poboji Palestincev so se začeli po ugrabitvi treh v začetku junija in najdbi njihovih trupel pred dnevi na Zahodnem bregu. Izrael je za njihovo smrt obdolžil  “teroriste Hamasa.”

Izraelske oblasti so sporočile, da so premike svojih artilerijskih sil izvedli po tem, ko je islamistična militantna skupina Hamas iz Gaze na ozemlje Izraela izstrelila več deset raket. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da se je na raketne napade Hamasa v sredo in četrtek odzvala z zračnimi napadi na 16 ciljev Hamasa na območju Gaze, vključno z raketnimi izstrelišči in skladišči orožja.

Izraelski vojaški predstavnik podpolkovnik Peter Lerner je dejal,  da mobilizacija izraelskih enot ni priprava na vojaško operacijo proti Hamasu, ki ga Izrael krivi za nedavno ugrabitev in umor treh izraelskih najstnikov na zasedenem Zahodnem bregu. Ob tem je dodal, da bi moral Hamas začeti prenehanje z nasiljem, saj ne upoštevajo doseženega sporazuma o premirju z Izraelom po osemdnevni vojni novembra 2012.

Skrajneži so iz območja Gaze na ozemlje Izraela v zadnjih dveh tednih izstrelili skoraj 100 raket, je dejal Lerner. Samo od srede naj bi Palestinci izstreli na Izrael vsaj 18 raket, ena naj bi zadela celo vrtec v južnem mestu Sderot, kjer pa so bili otroci k sreči v zaklonišču.

Svet pa se v teh dneh sprašuje ali bo Gaza v teh dneh postala še četrto krizno žarišče, po spopadih v vzhodni Ukrajini, Siriji in Iraku.

Pripravil: A. Knific, foto: AFP, Wikipedia

Zemljevid Bližnjega vzhoda

Bližnji vzhod: Izrael, Gaza in Zahodni breg

Zemljevid Izraela, Gaze in Zahodnega brega

Krčenje palestinskega ozemlja od 2. svetovne vojne do danes

Povezani članki