Severna Koreja išče izgubljeno podmornico

by Urednik

SEVERNOKOREJSKA MORNARICA IZGUBILA STIK Z ENO OD SVOJIH PODMORNIC

Ameriški vohunski sateliti, letala in ladje so v zadnjem tednu opazili, da Severnokorejska mornarica že več dni išče pogrešano podmornico, ki naj bi domnevno izginila nekje na vzhodni obali (Japonsko morje), so sporočili ameriški uradniki v petek, 11. marca 2016.

Američani naj ne bi želeli razkriti točnega kraja izginotja (da ne bi izdali, kako natančno so podmornico sledili in metode), razkrili pa so, da je severnokorejska podmornica izginila na območju blizu ene od dveh pomorskih baz Severnokorejske mornarice.

Prav tako ni znano za kateri tip oz. razred podmornice naj bi šlo. Severna Koreja ima v svoji oborožitvi okoli 70 dizelsko-električnih podmornic, vse od mini podmornic pa do večjih jurišnih.

V Severnokorejski mornarici so v zadnjih letih delali na razvoju novih podmornic razreda sinpo”(trenutno pluje ena), ob tem pa imajo še priobalne podmornice razreda sang-O (več kot 40), patruljne razreda romeo (type-033, okoli 20), kot tudi mini podmornice razreda yono in yugo (skupaj okoli 10).

Pripravil: A. Knific, foto: RT

SORODNE NOVICE:

Severna Koreja je razvila podmornico z balističnimi raketami

Severna Koreja je razvila novo podmornico razreda (“sinpo”), ki je lahko oborožena z balističnimi raketami, kar je še en korak naprej v severnokorejskem razvoju jedrskega orožja.

So novo severnokorejsko podmornico razvili iz razredov sava in heroj?

Ameriški vojaški analitiki sklepajo, da je Severna Koreja razvila nov razred podmornic, ki je po velikosti in obliki močno podoben nekdanjim jugoslovanskim podmornicam razreda sava in heroj.

Povezani članki