So novo severnokorejsko podmornico razvili iz razredov sava in heroj?

by Urednik

NOVA SEVERNOKOREJSKA PODMORNICA PODOBNA NEKDANJIM JUGOSLOVANSKIM

Ameriški vojaški analitiki na podlagi komercialnih satelitskih posnetkov, ki so nastali med letoma 2010 in 2014, sklepajo, da je Severna Koreja razvila nov razred podmornic (poimenovali so ga razred sinpo), ki je po velikosti in obliki močno podoben nekdanjim jugoslovanskim podmornicam razreda sava in heroj.

Komercialni satelitski posnetki severnokorejskih podmorskih baz in ladjedelnic so ameriškim vojaškim analitikom razkrili prisotnost neznanega tipa podmornice (razred sinpo), ki je zasidrana za valobranom ladjedelnice Sinpo South na vzhodni obali Korejskega polotoka. Ta ladjedelnica je glavni proizvodni obrat za proizvodnjo podmornic v Severni Koreji in tudi sedež Zavoda za pomorske raziskave Akademije za državno obrambno znanost. Zavod je odgovoren za raziskave in razvoj pomorske tehnologije, vojaških ladij in podmornic ter z njimi povezanih orožij.

Glede na fotografije so analitiki ugotovili, da podmornica novega razreda sinpo v dolžino meri približno 67 metrov, v širino 6,6 metra, ima zaokrožen premec, poveljniški stolp se nahaja na srednjem delu podmornice in brez vidnih krilc za potop. Te mere nakazujejo, da gre za podmornico z izpodrivom med 900 in 1.500 tonami. Na pomolu je poleg poveljniškega stolpa je verjetno v zabojnikih, medtem ko raketne in torpedne cevi iz fotografij niso vidne.

Izvor novega razreda severnokorejskih podmornic ni znan. Površen pogled razkriva podobnost z ruskimi podmornicami razreda kilo ali njegove naslednice razreda lada, vendar korejska podmornica nima trupa v obliki solze in je brez krilc za potop na poveljniškem stolpu. Dodatne raziskave pa so analitikom pokazale, da je nova severnokorejska podmornica sinpo močno podobna po velikosti in obliki jugoslovanskim dizelsko-električnima podmornicam razreda sava in heroj.

Morebiten jugoslovanski izvor načrtov za izgradnjo podmornice ne čudi, saj je Severna Koreja dobila številne podmorniške načrte od Jugoslavije v 1970-ih in jih uporabila kot osnovo za več eksperimentalnih modelov. Po nekaterih podatkih naj bi načrte (študije) za mini podmornico razreda una z dolžino 18,82 m (P-913 Zeta je razstavljena v Parku vojaške zgodovine v Pivki) uporabili pri razvoju svojih mini podmornic razreda yono (v dolžino merijo 20-22 metrov, izdelali so jih 36).

Zanimivo je tudi, da je leta 1996 v Južni Koreji zajeti severnokorejski mornar Yi Kwang Su s podmornice razreda sang-o izjavil, da v ladjedelnici Sinpo South na vzhodni obali Korejskega polotoka gradijo 1.000 tonsko podmornico.

Zaenkrat je še prerano sklepati ali bo nov in razred podmornic sinpo v Severnokorejski mornarici nadomestil priobalne podmornice razreda sang-o (skupaj več kot 40) ali patruljne razreda romeo (type-033) (okoli 20). Možno je, da je ta podmornica samo eksperimentalni projekt, namenjen za potrditev nekaterih konstrukcijskih parametrov, novih sistemov in orožja.

Pripravil: A. Knific, foto: 38 North

SORODNE NOVICE:

Podmorničarstvo Jugoslavije

Avtor: več avtorjev

Društvo PODMORNIČAN Ljubljana je v sodelovanju s kolegi iz Beograda in Pulja sredi poletja 2014 v slovenskem jeziku izdalo knjigo Podmorničarstvo Jugoslavije, ki zajema celotno obdobje zgodovine podmorničarstva na jugovzhodni obali Jadranskega morja. Kot pravijo v društvih:  “Podmornic ni več, mi pa smo še tu!” in “Nekoč nas ne bo, ostala pa bo ta monografija!” nam ta knjiga prenaša spomine, dejanja in delovanje podmorničarjev na območju bivše Jugoslavije, v katerih je sodelovalo tudi mnogo Slovencev.

Redna cena: 59,90 eur, znižana cena za bralce revije Obramba: 52,90 eur

poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikelpoštnina le 1,00 eur

Azerbajdžanske podmornice razreda triton-2 na popravilu na Hrvaškem

Azerbajdžanska mornarica je svoje mini podmornice razreda triton-2 poslala na popravilo v hrvaško ladjedelnico Adria Mar, ki ponuja popravilo plovil zgrajenih v času Sovjetske zveze.

Povezani članki