Turki sestrelili rusko vojaško letalo Suhoj Su-24!

by Urednik

KAKO SE BO ODZVALA RUSIJA NA TURŠKO SESTRELITEV LETALA?

Rusko obrambno ministrstvo je danes dopoldne (24. november 2015) objavilo, da je bil ruski lovski bombnik Su-24 sestreljen v Siriji. Kot so navedli, naj bi letalo ne kršilo turškega zračnega prostora, letelo pa je na višini 6000 m. Pilota naj bi se izstrelila iz letala, vendar je njuna usoda še neznana. 

Kot je izjavil Dimitrij Peskov, predstavnik Kremlja za stike z javnostmi, je bil ruski lovski bombnik Su-24 sestreljen v sirskem zračnem prostoru.

“Iz obrambnega ministrstva še nismo dobili pojasnila o vzroku napada na letalo vemo pa zagotovo, da je bilo v sirskem zračnem prostoru – nad ozemljem Sirije,“ je povedal Peskov.

Predstavnik za stike z javnostmi predsednika Putina je ob tem pozval na potrpežljivost pred objavo uradne informacije o natančnih vzrokih za nesrečo letala.

“Napačno bi bilo takoj sprejemati zaključke, dokler nismo seznanjeni s celovitim poročilom. Gre za izjemno resen incident, toda, še enkrat: nič ne moremo reči preden nismo v popolnosti seznanjeni z dogodkom,” je še dodal. Po njegovih besedah bo sestrelitev ruskega Su-24 morda komentiral predsednik Putin na srečanju (24.11.2015) z jordanskim kraljem Abdulahom v Kremlju. Kot pravi, se bo ruski predsednik verjetno dotaknil tega dogodka med pogovori z jordanskim kraljem in napovedal reakcije.

Pilota sta se pravočasno katapultirala, navaja Vzgljad, letalo pa je padlo v bližino kampa Jamdi (Latakija), začasnega pribežališča Turkmencev (sirsko turkmensko pleme), navaja Hurriyet in se sklicuje na CNN v turškem jeziku. Eden od pilotov ruskega lovskega bombnika Su-24 je v rokah Turkmencev, drugega pa še iščejo.

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je potrdilo sestrelitev, vendar s kopenskimi sredstvi zračne obrambe, navedlo pa tudi, da sredstva objektivnega nadzora niso zabeležila kršitve turškega zračnega prostora.

Sestrelitev ruskega Su-24 na meji s Turčijo je potrdil tudi turški opredsednik Erdogan, Turški mediji so pri tem navedli, da je rusko letalo sestrelil turški lovec F-16, ker naj bi kršilo turški zračni prostor.

Turški TV CNN je poročal, da je eden od pilotov, sestreljenih v ruskem lovskem bombniku Su-24, mrtev.

Kot predpostavlja za turška izpostava ameriške TV mreže CNN, je eden od obeh ruskih članov posadke Su-24, sestreljene na turško-sirski meji, najverjetneje mrtev. Na spletnem omrežju se je tudi že pojavil posnetek, na katerem naj bi bilo videti umrlega sestreljenega ruskega pilota. Drugi član posadke naj bi bil v rokah – v ujetništvu – sirskih Turkmencev, potem ko je s padalom pristal v bližini njihovega kampa. Uradnega obvestila – potrditve ruske strani o tem pa še ni.

Poročajo tudi, da je turško zunanje ministrstvo na razgovor povabilo ruskega veleposlanika v Ankari.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

VIDEO: Turki sestrelili sirsko letalo MiG-23 ali ruskega Su-24?

Turki poročajo, da je turški lovec F-16 sestrelil sirskega lovskega bombnika MiG-23, ko je slednji kršil turški zračni prostor. Iz Rusije pa prihajajo novice, da je bil v Siriji sestreljen ruski lovski bombnik Su-24.

National Interest: 5 žarišč, ki lahko zanetijo tretjo svetovno vojno

Vsaka od globalnih vojn se začne z iskrico, poudarja ameriški National Interest, ko navaja pet potencialnih žarišč, na katera bi morali biti še posebej pozorni, saj bi lahko prav ta zanetila tretjo svetovno vojno.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki