Singapur bo prvi tuji kupec izraelskih tankov merkava

by Urednik

IZRAEL SE JE ZARADI GOSPODARSKE KRIZE LE ODLOČIL IZVAŽATI TANKE

Singapur je prvi tuji kupec izraelskih glavnih bojnih tankov merkava, poroča spletna stran Intelligence Online. Singapur in Izrael naj bi že podpisala pogodbo za nakup 50 novih tankov merkava IV.

Že sredi junija 2014 so izraelski mediji objavili novico, da je Izrael podpisal sploh prvo izvozno pogodbo za glavne bojne tanke merkava z neimenovano državo, s katero že vrsto let dobro sodelujejo na vojaško-obrambnem področju. Drugih podrobnosti niso oznanili, razen tega da je pogodba vredna nekaj sto milijonov ameriških dolarjev. Cena novega tanka merkava IV se giblje okoli 6-ih milijonov USD. Kot najresnejši kandidatki sta se omenjali Azerbajdžan in Kolumbija, ki sta eni izmed večjih kupcev izraelskih oborožitvenih sistemov.

Tanke iz družine merkava že vse od leta 1979 izdelujejo v izraelskem mestu Tel Hashomer, kljub precejšnjemu zanimanju različnih potencialnih tujih kupcev v različnih obdobjih pa tankov niso nikoli izvažali. To pa je pomenilo nizko stopnjo proizvodnje tankov merkava in s tem visoke stroške, kar gre tudi na račun izvoznih omejitev, tako ZDA (ki so dobavitelj znatnega dela sistemov in zagotavljajo delno financiranje programa), kot tudi izraelskega obrambnega ministrstva. Sedaj pa se je slednje odločilo, predvsem zaradi gospodarskih razlogov, da začne izdajati izvozna dovoljenja za tanke merkava IV.

Singapurska vojska je leta 2007 naročila 182 tankov leopard 2A4 iz presežnih zalog Nemške vojske, trenutno pa jih večino še modernizirajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Sorodne novice:

Komu bo Izrael prodal prve tanke merkava IV?

Izraelski časniki so poročali o prodaji najnovejših glavnih bojnih tankov merkava IV neimenovani tuji državi, kar bo prva prodaja izraelskih tankov iz družine merkava v tujino nasploh.

VIDEO: Najboljši glavni bojni tanki sveta

Izjemni posnetki najsodobnejših glavnih bojnih tankov na svetu, ki na vadbiščih prikazujejo svoje terenske in strelske zmogljivosti.

Tanki 21. stoletja, P.I. julij 2013

TANKI 21. STOLETJA, posebna izdaja revije Obramba 2013, julij 2013 Od prve pojave tanka na bojišču leta…

Povezani članki