VIDEO: Deset razkritih skrivnostnih operacij agencije CIA

by Urednik

ZANIMIVE ODKRITE SKRIVNOSTI DELOVANJA AGENCIJE CIA 

Vsako leto pride na dan kakšna skrivnost o delovanju ameriške Centralne obveščevalne agencije CIA (Central Intelligence Agency). Skupina  Alltime10s je na podlagi različnih virov pripravila videoposnetek 10-ih najbolj vznemirljivih skrivnosti agencije CIA, vse od ponesrečenih skrivnih napadov, jedrskih poskusov, vohunskih dejavnosti,…

 Centralna obveščevalna agencija (CIA) je ena od glavnih ameriških obveščevalnih agencij. CIA ima sedež v mestu Langley v Virginiji, nekaj kilometrov zahodno od Washingtona, njihovi zaposleni pa delujejo tudi iz ameriških veleposlaništev in številnih drugih krajih po vsem svetu. CIA je edina neodvisna ameriška obveščevalna agencija, ki poroča direktorju Nacionalne obveščevalne službe (National Intelligence Agency – NIA).

CIA ima tri tradicionalne glavne dejavnosti:

  • zbirajo informacije o tujih vladah, podjetjih in posameznikih;
  • analiza teh informacije, skupaj z drugimi ameriškimi obveščevalnimi agencijami, z namenom zagotavljanja visoke stopnje nacionalne varnosti;
  • spremljanje in nadzor (na zahtevo predsednika ZDA) nad obveščevalnimi dejavnostmi ter taktičnimi operacijami, kot tudi pri lastnih zaposlenih, pripadnikih Ameriške vojske ali drugih partnerjev.

VIDEO: Deset skrivnostnih operacij Centralne obveščevalne agencije (CIA):

10. Operacija Northwoods

CIA je načrtovala napade na ZDA, da bi oblasti dobile podporo državljanov za vojno proti Kubi. Načrt je vključeval eksplozije na vojaških ladjah in ugrabitve letal.

09. Operacija Paperclip

CIA je po koncu 2. svetovne vojne v ZDA iz Nemčije pripeljala približno 700 znanstvenikov, za katere so upali, da bodo Ameriki prinesli vodilno mesto pri tehnološkem razvoju. Vsi dokazi o njihovi identiteti so bili uničeni.

08. Operacija Okvarjena oprema (Faulty equipment)

CIA je Sovjetski zvezi namenoma prodala okvarjeno opreme, zaradi katere je prišlo leta 1982 do eksplozije na cevovodu sibirskega plinovoda Urengoy–Surgut–Chelyabinsk. Zaradi te sabotaže je imela SZ tisto leto za okrog 8 milijard USD škode.

07. Operacija Mongoose

V enem izmed načrtov te operacije, s katero je CIA na ukaz predsednika Kennedya želela strmoglaviti komunistično oblast na Kubi, so nameravali zastrupiti potapljaško obleko predsednika Fidela Castra in razširiti lažne fotografija, na katerih bi izgledal izredno debel.

06. Operacija Ozvočena mačka (Acoustic kitty)

CIA je mačkam vsadila mikrofone, s katerimi bi prisluškovali komunistom. Na žalost ameriških obveščevalnih agentov je na prvi in edini misiji mačka pod krinko pobegnila.

05. Operacija Zlato (Gold)

V 1950-ih je dala CIA zgraditi 450m predor za prisluškovanje sovjetskim telefonskim zvezam v Berlinu. KGB je za operacijo izvedel in Američane eno leto “zalagal ” z napačnimi informacijami.

04. Operacija Sukarno

Ameriški obveščevalni agenti so v času hladne vojne poskušali diskreditirati predsednika Indonezije tako, da so posneli pornografski film v katerem naj bi nastopal predsednik Sukarno.

03. Mučenje

CIA je zasliševala domnevne teroriste z raznimi tehnikami, med drugim tudi  s polivanjem z vodo po obrazu preko oblačila, odvzemom spanja in predvajanjem glasbe iz otroške nanizanke Sesame Street.

02. Poskusi nadzora uma (Mkultra)

Poskusi nadzora uma so vključevali prikrito dajanje tablet LSD ameriškim državljanom. Študija je privedla do samomora zaposlenega v agenciji CIA 9 dni po tem, ko so mu podtaknili drogo.

01. Operacija Nanda Devi

Leta 1965 je CIA na indijski gori Nanda Devi postavila jedrsko elektrarno, ki jo je nato zasul plaz in je še vedno niso odkrili.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki